Хванаха масовия убиец от парада в Чикаго

Хванаха масовия убиец от парада в Чикаго. Американската полиция съобщи, че е задържала заподозрян, свързан с масовата стрелба в предградието на Чикаго – Хайлънд парк, при която бяха убити шестима и ранени повече от 36 души, след като бял мъж с винтовка откри огън от покрива на сграда срещу парад по случай Деня на независимостта – 4 юли, предаде Ройтерс.

Полицията потвърди, че задържаният е 22-годишният Робърт Кримо, който е местен жител. Служителите на реда съобщиха, че той е карал сребриста „Хонда Фит“.

Американският президент Джо Байдън каза, че той и съпругата му са „шокирани от лишеното от смисъл насилие с използване на огнестрелно оръжие“ в предградието на Чикаго – Хайлънд парк, предаде АФП.

Байдън каза, че в разговор с губернатора на щата Илинойс и с кметицата на град Хайлънд парк „е предложил всестранна подкрепа от страна на федералните власти“. Президентът отбеляза също, че е готов да ангажира федералните правоохранителни органи за издирване на стрелеца.

Байдън припомни, че неотдавна е утвърдил редица законодателни инициативи, призвани да предотвратят инциденти с използване на огнестрелно оръжие. Той обеща в изявление „да не се предава в борбата срещу епидемията от насилие, свързано с използване на огнестрелно оръжие“.

На местопрестъплението работиха повече от 100 полицейски служители, включително служители на ФБР. Открито е оръжието на стрелеца – винтовка. Установено е, че извършителят е открил безразборна стрелба от прикритие на покрива на сграда. Кметицата на Хайлънд парк Нанси Ротеринг призова хората да избягват центъра на града.

- реклама -