Джамбазки ,ВМРО пакет Мобилност

Хванаха Ангел Джамбазки да шофира пиян – ОБНОВЕНА

Евродепутатът Ангел Джамбазки е заловен да шофира пиян в Самоков на 7 декември.

Той е спрян за проверка и е подложен на тест с дрегер, който отчел 1,5 промила алкохол в кръвта. По настояване на самия Джамбазки му е направена и кръвна проба, чиито резултати показват други стойности – 1,08 промила, което е с 12 стотни под прага за наказателна отговорност, съобщи bTV. Въпреки това книжката му е била отнета.

Случаят е докладван в районната прокуратура. От държавното обвинение обаче не са образували наказателно дело срещу него, защото има имунитет.

Според закона, ако концентрацията на алкохол в кръвта на водач на лек автомобил е от 0,5 до 0,8 промила, то допълнително нарушителят може да бъда наказан с лишаване от право да управлявам моторно превозно средство (МПС) за срок от 6 месеца и с глоба от 500 лв. Ако установеното количество е над 0,8 до 1,2 промила, глобата е 1000 лева и загуба на книжката за 12 месеца. При повторно нарушение от същия тип срокът е от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв.

Ако шофьор управлява автомобил с повече от 1,2 промила алкохол в кръвта си, може да бъде наказан с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 200 до 1000 лева. Ако извърши това повторно, но този път „само“ с над 0,5 промила, след като вече е осъждан за горепосоченото нарушение на закона, то той ще „получи“ от 1 до 5 години затвор и с глоба от 500 до 1500 лева.

Джамбазки заяви, че ще понесе последствията от постъпката си и се срамува, че е седнал пил зад волана

Постъпих неразумно и безотговорно – седнах да шофирам, след като бях употребил алкохол. Направих, може би, обичайната грешка – да си мислиш, че за 50 метра няма да те хванат, че не си употребил много и няма проблем. В случая ме спря патрул на КАТ, които правеха рутинна проверка, точно за употреба на алкохол“, заяви евродепутата, цитиран от „24 часа“.

Той е категоричен, че това ще му е обеца на ухото и сам ще настоява да получи най-тежкото наказание.

„Това трябва да е пример. Няма значение дали един човек е строител, учител или евродепутат на пътя. Има толкова много жертви. Срамувам се от това, което направих“, допълни още Джамбазки.

- реклама -