Human Rights Watch доклад Путин Тръмп Си Цзипин България човешки права

Human Rights Watch: Кои са заплахите за човешките права

Тръмп, Путин, Си Цзипин

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и възходът на популистки лидери в Европа представлява голяма заплаха за човешките прав. Това твърди  Human Rights Watch в годишния си доклад.

Докладът на правозащитната организация разглежда състоянието на човешките права в над 90 страни.

„Тръмп и различни политици в Европа опитват да се сдобият с власт чрез призиви за расизъм, ксенофобия и омраза към жените„. Така мисли изпълнителният директор на организацията Кен Рот. „Всички те твърдят, че обществото приема нарушаването на правата на човека като уж необходима мярка за гарантиране на работни места, възпрепятстване на културни промени и предотвратяване на терористични атаки„.

Рот изказа критики към руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Цзинпин заради репресии срещу несъгласните с техните политики. Той обвини сирийския президент Башар Асад, че нарушава правилата за водене на война, като взема на прицел цивилни.

България в доклада е изброена сред страните, приели закони за борба с тероризма или затегнали законодателството в тази област.

Human Rights Watch споменава и за отблъскване на мигранти със сила по българско-турската и македонско-гръцката граница. Организацията обаче, не отправя твърдения за нарушаване на човешките права при тези случаи.

- реклама -