Хуауей

Huawei с рекордни печалби, въпреки санкциите на САЩ

Печалбата на китайския телекомуникационен гигант Huawei през първото полугодие на 2019 г. е нараснала с 23,2% в сравнение със същия период на миналата година, въпреки включването на компанията в черния списък на САЩ.

Тя е достигнала 401,3 милиарда юана, съобщи председателят на Борда на директорите Лян Хуа.

Той отбеляза, че нарастването на печалбата е резултат от добрите продажби на оборудване за 5G мрежи и ръста на продажбите на смартфони.

Министерството на търговията на САЩ в средата на май включи Huawei в черния списък, който забранява на компанията да купува американски технологии и части. Huawei също така е в списъка на фирми, на които е забранено да работят с американски компании без съответните лицензи. Американската администрация обвинява компанията, че сътрудничи с китайските военни и разузнаване и вероятно следи своите клиенти.

САЩ също така убеждават редица страни да не използват оборудване на Huawei при преминаването към стандарт 5G.

„Гугъл“ вече прекрати сътрудничеството си с нея в сферите, изискващи предаване на оборудване и технически услуги. Компанията очаква милиарди загуби от американските ограничения. Китайските власти призоваха Вашингтон да свали санкциите си срещу Huawei.

- реклама -