Христов: Споразумението с „Боташ” е първата крачка към мащабно сътрудничество с Турция

„Булгаргаз“ подписа споразумение с турската държавна енергийна компания „Боташ“ за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на южната ни съседка.

„Днес е исторически момент. С подписването на споразумението с „Боташ“ получаваме достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция. Благодарение на него осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме където ни е най-удобно. Този договор бе договорен буквално на Коледа и се подписва в първия работен ден на Нова година, така че е едно голямо начало. Това дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в областта на енергетиката и е само първата крачка към едно мащабно партньорство“. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов след подписване на документа между двете страни.

По думите му през изминалата година страната ни е имала сериозни проблеми с доставките заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала в Ревитуса, но сега съвместно се намира решение на този проблем. „Това споразумение е от европейско значение, не просто от регионално“, каза още Христов.

От своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез изрази надежда Новата година да е още по-добра за двустранните отношения на България и Турция. „Въпросите, обсъдени в Истанбул между държавните глави на двете страни, за по-малко от месец се превърнаха в конкретни стъпки и това е повод за задоволство. Този протокол ще развие сътрудничеството между двете страни, той е важен за подсигуряване на доставките. Срокът на това споразумение е 13 години, а 1,5 млрд. кубични метра газ ще бъде трансферирани. В Турция има 7 различни линии и терминали за LNG“, посочи той.

- реклама -