Христов: До дни очакваме отговор от „Газпром“ за възобновяване на преговорите

“Казахме им, че сме готови да възобновим

преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, каза още Христов. Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ.

“До края на годината няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат бъдат приемани и през 2023 г.  Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има.

“Говорим само за стария договор”, заяви Христов.

По изчисления цената на ”Газпром” за септември е била 315 лв, а бизнесът и синдикатите поискаха между 200 и 250 лв. За сравнение Христов даде цената на танкерите с вчтечнен газ, подсигурени от кабинета “Петков”. По негов думи цената е била с 50% над тази от “Газпром”.

На въпрос дали чрез закупуване на газ от Русия

страната ни не подкрепя финансово войната в Украйна, Христов отговори:

“Ние и сега купуваме руски газ, само че през посредници и плащаме 30% отгоре. Ако говорим за финансиране, трябва първо Германия да спре да купува руски газ… Водещите държави в Европа купуват същия газ по тези правила. Ако има санкции на ЕК, досега водещите икономики трябваше да са санкционирани”.

Той уточни още, че в четвъртък са проведени

разговори с ЕК относно закупуване на газ от “Газпром” по съществуващия договор.

“Имахме пълно разбиране по темата”, заяви Христов. Схемата на плащането, за която служебното правителство ще настоява, е банкова гаранция след получаване на доставките на газ за месеца.

Досега схемата е била за авансово плащане, уточни Христов, но при този вариант съществува риск парите да бъдат изпратени, а газът – не.

“Осигурили сме по-голямата част за октомври,

имаме откъде да осигурим и станалото. Тук се опитваме вече да смъкнем цената, поясни Христов и потвърди, че “Газпром” не е единствената алтернатива.

Служебното правителство се е отказало от възможността да вземе 7 танкера с втечнен газ от Америка, защото не е успяло да осигури

слотове на “нормална” цена. Така страната ни ще получи само един танкер. “Този слот, който осигурихме, позволява да доставим газа на нормална цена в България. Всички други слотове, които можеше да купим, бяха от посредници на високи цени”, обясни енергийният министър.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено