воскресе

Христос Воскресе! Великден е!

Православният свят посрещна Христовото Възкресение. В София хиляди миряни се стекоха пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където точно в полунощ, врачанският митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение. След това три пъти каза на събралото се множество: „Христос воскресе“, а те му отвърнаха с: „Воистину воскресе!“.

Последва Пасхалното послание към българския народ от патриарх Неофит, в което Негово светейшество пожела мирът и благодатта на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

След това последва традиционното обикаляне на храма със запалена свещ от пламъка на благодатния огън, който по-рано днес пристигна от Йерусалим у нас.

За пръв път откакто стана патриарх, дядо Неофит не води църковната служба навръх Възкресение.

Преди две седмици от Светия синод съобщиха, че главата на Българската православна църква е в болница за изследвания.

А, празничната служба бе охранявана от тежко въоръжени униформени.

В следващите 40 дни хората ще продължат да се поздравяват с Христос Воскресе!

Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата.

Този ден Господ го е сътворил, за да се възрадваме и развеселим в него. Чрез своето славно възкресение Исус Христос е сразил Сатаната, това стопроцентово зло вече е в ада. По този начин се изпълнява и божието обещание към нашите прародители Адам и Ева. Когато били изгонени от рая Бог им обещал, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е изпълнението на божието обещаниe.

В този ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението.

Снимка: БГНЕС

Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалина подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава Христос Воскресе. Червеното яйце в случая символизира зародиша на живота, а живот имаме в Христа. Сам той казва „аз съм пътят, истината и живота“. Червеният цвят пък символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

На този ден се замесват козунаци или специален хляб „артос“. Този квасен хляб е в противовес на безквасния хляб при еврейската Пасха.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава „Христос Воскресе“.

- реклама -