Христо Панчугов: Хората не искат серия от избори, но не искат и сегашния хаос

Може би сме единствената държава в демократична Европа, в която на изборите се гледа като на политическа криза.

Това мнение пред БНР политологът Христо Панчугов.

Според него настояването да не се ходи на избори, защото те ще произведат същото, е капитулация на политиците пред българските граждани и пред каквато и да е идея да се променят нагласи в обществото.

Българските граждани не искат серия от избори, но не искат и хаоса, който се наблюдава сега, смята Христо Панчугов.

Сблъскват се две тенденции – нежеланието да се отиде на избори и опитът да се създаде някакво правителство и от друга страна – ясното разбиране, че това вече не е легитимен парламент, коментира политологът.

Този парламент е изчерпан от легитимност, а само изборите могат да дадат такава, допълни той.

Изборите могат да произведат и нещо различно, ако политиците започнат да говорят на тази голяма група избиратели, която иска промяна, но не гласува, защото са се уморили да им предлагат „едни и същи порочни стратегии“, поясни Панчугов.

Ако продължава говоренето само към тесните партийни електорати, шансът да се възпроизведе същия парламент е изключително силен, посочи той.

„Който би представил реален и ясен план как се излиза от тази ситуация и би бил готов да плати цената е човекът, който ще спечели доверието, особено на негласуващите на следващите избори, и ще има истинския шанс да реализира своя модел на политическа промяна.“

Панчугов изказа мнение, че ако политическите формации не могат да говорят помежду си, при положение, че досега са управлявали заедно, президентът нито е неутрална институция в този момент, нито има правомощия, възможности и умения да бъде медиатор между тях.

„В този смисъл консултацията е за пореден път чистене на имиджа на президента като институция и хвърляне на димна завеса пред невъзможността политическите формации да говорят помежду си.“

ДБ са единствените, които биха изглеждали неутрални в подобен процес, отбеляза политологът относно третия мандат, запитан кой има най-голям шанс да го получи.

„Трябва да видим дали ще връчи мандата на някой, който иска да положи смислени усилия или ще го връчи на политическа формация от лично собствени съображения, която няма да има никакъв шанс да състави правителство – каквато би била БСП.“

Съвместно управление между ГЕРБ и ПП ще бъде „доста рязък завой, с оглед на това, че ПП са убедени, че ГЕРБ е мафията в България“, каза още политологът.

- реклама -