Снимка: БГНЕС

Христо Мутафчиев пред FN: Политиката е изкуство, но не е театър

Христо Стефанов Мутафчиев е български театрален актьор. Председател на Съюза на артистите в България.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В Международния ден на театъра, съвпадащ с обявяването на изборните резултати, Мутафчиев направи за Flashnews паралел между театралната и политическата сцена.

– Г-н Мутафчиев, в Деня на театъра и след един месец политически театър, какво пожелавате на театралите?

– След месец политически театър пожелавам на театралите да бъдат здрави, да бъдат изключително спокойни за бъдещето си. Да бъдат уверени в това, че Съюзът на артистите стои зад тях. Пожелавам им да работят в една спокойна обстановка. Защото ако държавата наистина има смисъл, то той е само тогава, когато тя създава спокойствие у тези, хора, които живеят в тази държава. Говоря за творческо, икономическо и всякакъв вид спокойствие. И си пожелавам и ние, театралите, да живеем в една икономически здрава и спокойна държава. За да може и тя да пребъде. А тя ще пребъде така или иначе.

– Какво е за Вас театърът?

– За мен театърът е онова нещо, без което не мога.

– Политиката театър ли е?

Политиката е изкуство, но не е театър.

– Политиците могат ли да бъдат добри артисти?

– Ако взимат уроци при мен – да.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

– Мода ли е артисти да играят на политическата сцена?

– Не. Ако визирате лица, които участват в листите от различните партии, това аз го наричам „лов на лица“ и нищо друго. Не го коментирам повече, защото ще вляза в едни други дълбочини, които едва ли ще са приятни на хората, които ще го четат.

– Как се променя театърът през годините?

– Театърът се променя в зависимост от условията, в което живее цялата ни държава, условията, в които живее българинът и публиката ни. И не на последно място – ситуацията в цяла Европа. Не мога да кажа дали във възходяща или низходяща градация се движи, но със сигурност се променя много. Може би му е било време да се промени. Театър ще има, каквито и правителства да съществуват на тази земя.

– Повишава ли се в последните години интересът към добрите театрални постановки?

– Той не е спирал този интерес. Разбира се, минаваме през различни видове финансиране на българския театър, но публиката си остава вярна. И смея да твърдя, че колкото повече се променя театърът, толкова повече публиката се запалва да влиза в театралните зали. Показват го последните резултати на Министерството на културата и на Финансовото министерство.

статуетка ИКАР

– Довечера е връчването на наградите „Икар“…

В цирк „Балкански“, заповядайте. Започва в 19 часа. А в 21 часа можете да гледате церемонията по телевизията.

 

- реклама -