Христо Мутафчиев: Колеги са готови да започнат подписка за оставката на Минеков

Министърът на културата проф. Велислав Минеков трябва да се пребори за повече средства и да започне срещи с ръководствата на театрите в страната, за да се преодолеят проблемите. Това заяви Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

Той посочи, че не иска да воюва с министъра на културата. Според него проф. Минеков не е намерил точната дума, тук не става дума за предприятия, а за културни институции. „Колегите – музиканти и актьори – не са предприемачи”, подчерта Мутафчиев пред Нова тв.

„Колегите се страхуват за работните си места. Проф. Минеков трябва да се срещне с директорите на театрите и да разбере от тях какъв е проблемът”, каза актьорът и добави, че предишният министър Боил Банов на всеки 6 месеца е искал планове за оздравяването на културните институции и е следял за тяхното изпълнение.

„Няма как театрите да нямат задължения, предвид положението, в което живеем през последните 2 години. Системата е недофинансирана. Мерките не са достатъчни, за да не правят дългове театрите”, подчерта Мутафчиев и добави: „Те правят дефицит не само, защото нямат постановки. Сградите се нуждаят от постоянна поддръжка, сметките също трябва да се плащат, независимо от това дали се играе или не”.

Той отрече да има политика в позицията му. „Трябва да успокоим сектора, който през есента да излезе и да започне работа”, подчерта Христо Мутафчиев.

Той заяви, че не може да спре колегите актьори, ако те са решили да направят подписка с искане за оставката на министъра на културата.

- реклама -