Христо Мутафчиев: Хората няма да се върнат рязко в салона, когато това стане възможно

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев коментира ситуацията с коронавируса в студиото на „Денят започва“. Според него ситуацията е двояка. От една страна се е отразила зле на всички, но от друга им е подействала градивно.

„Излязоха много нови спектакли, моноспектакли, музикални албуми. Хората се затвориха вкъщи и творяха. Не бива да гледаме само черната страна на проблема. Наистина се създадоха много нови неща в изкуството именно по време на пандемията“, каза той.

По думите му салоните в театрите са били пълни преди пандемията. Мутафчиев каза, че и в момента искат да са на 100%, но хората няма да се върнат рязко, когато това стане възможно.

„Поради тази причина държавата трябва да подпомогне театрите, сценичните изкуства, нашия сектор с компенсации, от гледна точка на това, че не можем да набавим необходимия брой зрители и приходи, за да си формират театрите бюджетите, които са им необходими, за да работят пълноценно“, заяви Христо Мутафчиев.

Според него държавата прехвърля проблема от човек на човек. Той призова да бъде приета актуализацията на бюджета, за да се увеличи стандартът на работещите в театрите.

„Смятам, че чуваемост има и ще започва има все повече и повече, защото предстоят избори. Точно когато предстоят избори, точно тогава започват да се изслушват най-много“, каза Мутафчиев.

Според него не са необходими нови мерки за сценичните изкуства, тъй като те все още спазват първоначалните: 50% капацитет на салоните, хората седят на метър и половина един от друг, шахматно разредени и с маски.

Източник: БНТ

- реклама -