Христо Иванов зове за суперкоалиция

Зов за суперкоалиция отправи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Длъжни сме да създадем траен системен политически субект, който да може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната. Не за един мандат, не между два служебни кабинета, не за няколко месеца“. Това заяви той в предаването “Въпросите” по ТВ1, съобщава пресцентърът на формацията.

Според Иванов такъв коалиционен субект трябва да може да направи заявка за самостоятелно управление, да може да поставя условията.

“Наличието на такъв субект означава, че от началото на кампанията няма да стои изобщо въпросът дали ГЕРБ ще финишира първи. Това ще означава да не разделяме избиратели, които мислят по един и същи начин”, обоснова се Иванов.

“Необходим ни е стабилен дългосрочен политически субект, който да залага на демократична вътрешнополитическа култура. Не малка група хора да вземат решения. Не поредните лични проекти или решения, които се вземат от някое диванче или от някоя стаичка”, каза още той.

Според него трябва да се потърсят тези граждански организации, лица, политически формации, които споделят общите идеали, за да се формира подобен голям субект. По думите му, ако няма разговор какво трябва да се прави, ще имаме безкрайни служебни правителства.

Христо Иванов прогнозира трудна кампания, която ще доведе до още по-фрагментиран парламент. Според него в следващото НС може да се появят формации, които да направят създаването на мнозинство още по-трудно.

“Тази кампания ще има две теми, които ще се конкурират – войната и корупцията. Трябва да стане ясно, че това е една и съща тема. Само преди ден се случиха взривове в складове на български производител на оръжие. Трябва да си даваме сметка, че войната е на наша територия”, коментира  съпредседателят на ДБ.

Източник: Стандарт
- реклама -