Христо Иванов, драма, среща, коалиция,
кадър: БНТ

Христо Иванов: Трябва цялостна реформа, а не просто да се отървем от човек, изчерпал отдавна своята полезност

„Редно беше на срещата с г-жа Габриел да присъстват всички лидери на коалицията ПП-ДБ“, подчера съпредседателят на ДБ

Внасянето за искане на освобождаването на главния прокурор е важна политическа заявка, която се ползва с моята подкрепа.

Така съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира в кулоарите на Народното събрание предложението на еврокомисаря Мария Габриел правосъдният министър да внесе във ВСС искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

„Гешев вече вероятно е нетърпим и за онези сили, които доскоро го крепяха на поста. Много е важно да сме сигурни, че не става дума просто за освобождаване на един човек, който е достигнал своята полезност отдавна.

Защото, ако на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила на Сийка Милева, това няма да е някаква съществена промяна.

Пример давам. Въпросът е каква е идеята на г-жа Габриел и на политическа партия ГЕРБ за това да променим прокуратурата, ВСС и цялата система, която прави възможна не само Гешев, но и преди него Цацаров и Филчев. Аз съм в очакване да чуя идеите на ГЕРБ и г-жа Габриел за реформите“, подчерта той.

Съпредседателят на „Демократична България” коментира и провала на срещата за преговори за кабинет с Мария Габриел, на която от коалицията ПП-ДБ не се явиха.

„Най-вероятно дължа на г-жа Габриел лично извинение. Редно беше на тази среща да присъстват всички лидери.

Тази тема в сряда беше повдигната от мен. не знам защо нещо, което беше въпрос на нормална координация се превърна в публичен сюжет.

Надявам се, че такава среща ще има. защото моята позиция е, че това не трябва да бъде протоколна среща, на която да изрецитираме някакви неща за пред медиите.

Не мисля, че трябва да се отказваме от усилията да има правителство в България”, категоричен бе той.

Източник: Нова

- реклама -