Христо Иванов
сн. БГНЕС

Христо Иванов сигнализира прокуратурата с искане за проверка на записи

 

Сигнал до всички прокурори чрез главния прокурор подаде днес Христо Иванов. В него се настоява да бъдат проверени внимателно обстоятелствата около записа, станал известен като „Лесно е да си прост“.

„Чиято автентичност беше потвърдена от две външни експертизи и от който се разбира, че министър-председателят упражнява влияние върху независим регулатор, съгласува с висши представители на съдебната власт повдигането на обвинения на член на правителството и разпорежда извършването на проверка на политически противник“, пишат от там.

„Днес внасяме сигнал отново до всички прокурори компетентни да се сезират, с който искаме да бъде проверено съдържанието на аудиозаписите цялата поредица, която беше изтекла в медиите. Днес прокуратурата съобщи, че има проверка за това кой е направил тези записи. Това по никакъв начин не е достатъчно и адекватно“, каза Христо Иванов преди да влезе в Съдебната палата.

Според него по същия начин е било „практически прикрито съдържанието на предишни подобни записи, които станаха известни като „Ало, Ваньо“ и „Яневагейт“, разговорите между Ченалова и Янева“.

„Прокуратурата тогава провери само кой е направил тези записи, но не и съдържанието им. И от тази гледна точка днешното съобщение на прокуратурата е изключително притеснително, защото говори по-скоро за намерения за прикриване на съдържанието“, заяви той.

Христо Иванов заяви, че има един голям проблем в съдържанието на първия запис, за който вече има две чуждестранни експертизи, които установяват, че той не е манипулиран. „И този проблем е, че Борисов в този първи запис разказва, че е обсъждал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и тогавашния зам.-главен прокурор Иван Гешев – настоящ главен прокурор, конкретни акции, които се случват в контекста на политическа предизборна кампания. Това е възможно всъщност да осъществява редица състави от НК за злоупотреба с правомощия, употреба на влияние, да нарушава разделението на властите, да нарушава разделението на функционалната компетентност между политическото ниво и оперативното ниво в службите, което също е гаранция за това, че правомощията на службите няма да бъдат използвани за постигане на политически цели. Особено, когато става дума в контекста на предизборна кампания, тоест става дума и за нарушение на честността на изборите, чрез използване на влияние върху прокуратурата и чрез използване на службите“, каза той.

- реклама -