сн. БГНЕС

Христо Иванов: Партиите избягаха от отговорност, прехвърляйки на ГЕРБ „горещия картоф“ с организацията на вота

„Вярно е, че председателят на ЦИК няма решаващ глас, но това все пак е лицето на тази институция. Доколкото се опитваме да покажем промяна, очевидно е, че трябва да се научим да носим отговорност за нея и да предлагаме хора, които да я понесат. Последният човек съм, който атакува лично хора, но той е типичен представител на калинките в ГЕРБ. Човек, който е прислужвал на Цветанов, на Борисов, на Фидосова. Човек, който никога не е показал характер да отстоява собствено мнение в полза на върховенството на закона“. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов след консултациите при президента за избор на състав на ЦИК.

Според него останалите политически партии, които имаха възможността да предложат свой кандидат за поста, който да бъде определен с жребий, са избягали от отговорност, прехвърляйки на ГЕРБ „горещия картоф“ с организацията на вота.

На въпроса защо от ДБ не предложили за председател социолога Цветозар Томов, който ще бъде заместник-председател от квотата на обединението, Христо Иванов обясни, че кандидатурата му не е отговаряла на формалното изискване за юридически стаж.

Христо Иванов определи датата 11 юли на следващи избори като „прекрасна“, свързвайки я с миналогодишните събития на парк „Росенец“, където беше активен участник.

Той допълни още, че ДБ не е участвала във формални или неформални консултации за състава на служебния кабинет, който предстои да бъде назначен от държавния глава и пожела успех на всички хора, които ще се заемат с тази тежка задача.

Надяваме се членовете на ЦИК да бъдат на достатъчна висота, за да носят тази голяма отговорност, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при държавния глава.

На въпроса защо от партията не излъчиха номинация за председател, Карадайъ отговори: „Така сме преценили, така сме обсъдили, такова е решението на ръководството на ДПС. Ние предложихме досегашните ни членове на ЦИК на същите позиции, които ги заемат от много дълги години“.

„Въпросът е оттук нататък какво ще произвежда като продукт ЦИК. Ние се надяваме да има доверие в решенията ѝ, а в крайна сметка и в изборните резултати“, посочи още Карадайъ и подчерта: „В последните години ЦИК е взимала решение в явно нарушение на закона“.

Вече станаха ясни всички имане на кандидатите за членове и ръководство на комисията, излъчени от политическите сили, а от ДПС заложиха на досегашните си представители в нея. Като секретар в комисията от движението предложиха досегашният такъв Севинч Солакова, а за член – Ерхан Чаушев.

Относно датата на предсрочния вот, обявена от държавния – 11 юли, лидерът на ДПС коментира: „Дата като всички други дати. Българските избиратели ще променят конфигурацията, не датата“.

 

- реклама -