Кадър: Нова ТВ

Христо Иванов: Оттук нататък всичко, което се прави с мандата е кампания на Нинова

„Ние смятахме, че шансът да има правителство е с третия мандат. За да може той да се реализира, трябваше да има преговори преди това. Така че да не позволим този акт на даване на мандата да ни вкара в още по-сложна ситуация”. Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов пред NOVA.

„Аз отидох при Слави Трифонов, за да го призова да опитаме с третия мандат да поправим грешките, които на етапа на първия мандат не успяхме да изчистим”, посочи той.

Иванов обясни, че срещата му с лидера на „Има такъв народ” се е състояла на 7 август, преди да бъде връчен третият мандат. Най-важното за нея, по думите му, било, че е единствената.

„Мисля, че когато се издъниш, в качеството си на мандатоносител, след това да започнеш да вадиш някакви срещи, в опит да създадеш интрига – е доста жалко”, обясни съпредседателят на „Демократична България”.

По думите му от ИТН са предложили „абсолютно непригоден състав на Министерския съвет”. „Бяха предложени политики, които не отговаряха на нашите ангажименти. Предложеният процес беше едностранен и удари чувството за достойнство на хората, които са ни избрали. Те не са излезли да протестират срещу един лидер, който концентрира власт в себе си и се опитва ултимативно да налага решения, за да получат друг такъв”, заяви Иванов.

Той посочи, че Корнелия Нинова е отказала предварителни разговори, определяйки ги като такива срещу Конституцията. „Това е пълен абсурд. От наша гледна точка фактът, че беше отказан този предварителен разговор обрече третия мандат. За него няма подкрепа. Оттук нататък всичко, което се прави с мандата, е предизборна борба и кампания на Нинова”, уточни Иванов.

„Присъствието на камери за политиците е малко като да им се дадат леки наркотици“, така той коментира поведението на колегите си пред медиите. Воденето на разговори за важни въпроси пред медиите е сигурна рецепта разговорът да се превърне от усилия да се намери компромис, да се изгради доверие и разбирателство в кампания и шоу, смята Иванов.

- реклама -