Христо Иванов
сн. БГНЕС

Христо Иванов изпрати писмо на Борисов, ето какво се иска в него

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов е депозирал днес писмо до премиера Бойко Борисов в Министерски съвет . В него той призовава министър-председателя да изпълни обещанието си от преди месец и да разпореди публикуването на ревизионните актове, издадени на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, съобщиха от партията.

В изявлението си при подаването на писмото Иванов коментира, че именно в тези два ревизионни акта смята, че се съдържа отговор на дългогодишните съмнения за това, че с различни счетоводни манипулации Лукойл е укривал или не е декларирал печалба. На база на това са спестени данъци от близо 1 млрд. лева. Публичното оповестяване на ревизионните актове ще даде отговор на това дали тези съмнения са основателни или не.

Христо Иванов коментира и днешното изказване на Борисов, в което той го нарича цар на задкулисието.

„Аз не бих го нарекъл него цар на задкулисието, но бих го нарекъл в момента главен ратай на почетния председател на задкулисието Ахмед Доган и на реалния диктатор в българското задкулисие Делян Пеевски. Това е реалността на задкулисието в момента. Това задкулисие има конкретни схеми, конкретни начини, по които функционира, и не сме се заели една по една тези схеми да ги чистим. Едно от нещата, които ще направим днес, е именно въпросът за ролята на Лукойл в това задкулисие и да направим крачка към неговото изчистване”, каза Иванов.

Относно предложенията на Борисов за нова Конституция Иванов заяви, че в тях не се включва реформа в прокуратурата и по този начин той обслужва запазването на статуквото по отношение на главния прокурор и да обслужва интересите на Пеевски и сараите, защото най-ценният инструмент на Пеевски и на сараите е главният прокурор.

„Ако има нова Конституция в нея ще пише 80% от нещата, които пише в досегашната. 20% – дивоти и недомислици от т.нар „патриоти”. Това е начин вместо да се обсъжда проблемът, който поставя протестът за реформа в прокуратурата, да се смени темата и хората да бъдат вкарани в популистки дебат. Не ни трябва изцяло нова Конституция, трябват ни конкретни изменения в съществуващата“, заяви още Христо Иванов.

- реклама -