Христо Иванов

Христо Иванов, ДБ: Ще предложим промени в Изборния кодекс, закриване на Специализирания съд и КПКОНПИ

Изборите приключиха и откриваме едно Народно събрание, над което тегне съмнението дали изобщо ще го бъде.

Това заяви от името на Демократична България Христо Иванов.

„Откриваме го, аз много се радвам в неговата естествена сграда, в неговия истински дом.

Спомням си как при встъпването си в длъжност президентът Петър Стоянов беше казал, че парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а от съгласие. Днес много се говори за съгласие, но парламентаризмът се оказва, че се състои и от вар и тухли. Тази не е просто символ, тя е материализация на това да има прозрачен парламентаризъм в България, да има отворен парламентаризъм, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж, за отстояване на ценности. Тук е мястото на българския парламент и това, че ние се върнахме тук от партийния дом, е много добър знак, макар че това, което ни предстои, е много сложно“, каза още Иванов.

Това, което искат гражданите е законност, правила, здрави институции, за да може българската държавност наистина да бъде модерна, европейска, свободна, идеалите, които са ни завещали възрожденците.

Според него съгласието и диалога са хубави неща, но той попита дали забравяме, че трябва да има законност. По думите му не е необходимо договаряне по кьошетата, а законност.

Христо Иванов изтъкна, че Народното събрание ще може да свърши само една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС.

„Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос.

Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи. Трябва да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува, когато знаем и оценим какво може да свършим в него“, каза още Христо Иванов.

Той заяви, че „Демократична България“ има 10 приоритета в две групи.

„Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия. На първо място трябва решителна програма за масова доброволна имунизация. На второ място трябва да се приложат комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв“, подчерта още Христо Иванов.

По думите му ключова задача е в краткосрочен план е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Смятам, че отказът да бъде внесен изготвения план с всичките му недостатъци, е саботаж“, подчерта още Христо Иванов. Той обяви, че „Демократична България“ ще предложи промени в Изборния кодекс, закриване на Специализирания съд, на КПКОНПИ и други.

 

 

- реклама -