Христо Гаджев, Кирил Петков, гражданство, право, Южна Осетия
снимка: Официална страница във Фейсбук

Христо Гаджев за Кирил Петков: Показва пълно невежество относно международно публично право

Остри критики към бившия министър на икономиката Кирил Петков по казуса с двойното му гражданство бяха отправени от Христо Гаджев от ГЕРБ. Бившият депутат разкритикува примера с гражданството в Южна Осетия, който Петков даде пред националната телевизия тази сутрин.

Според Гаджев съпредседателят на ПП е демонстрирал невежество и пълно неразбиране на проблемите в района. А освен това е извършил и престъпление, като е попълнил неверни данни в декларация пред държавен орган.

Ето какво се казва в публикацията на Христо Гаджев:

„Днес по БНТ Кирил Петков даде за пример как Русия предоставя гражданство в Южна Осетия. Това е повече от скандално, защото:

‼️ Да използваш по този начин замразен конфликт между Грузия и Русия е откровено глупаво. Показва пълно неразбиране на проблемите в пост-съветската зона и пълно невежество относно международно публично право.

Впрочем навремето Нацистка Германия е предоставяла по същия начин гражданство на жители от Судетите, като в последствие ги използва, за да обоснове анексията на региона. Следващият път Кирил Петков може да използва и този пример.

Ако въобще в ПП имат външнополитически екип, те трябва да си хвърлят дипломите. Но явно там няма такива, защото щяха да му кажат колко глупаво е това.

Що се отнася до въпроса, който най-много тормози Кирил Петков:

Начинът по който една държава определя кой може и кой не може да бъде неин гражданин; да живее на нейна територия; или да участва в нейното управление, е изключително национална юрисдикция. Тук няма международен въпрос, няма лично мнение. Това са фундаментите на държавния суверенитет още от времето на древногръцките градове-държави. Всяка държава по света се придържа към тях.

Кирил Петков не е първият политик, който се отказва от канадско гражданство.

През 2014г. един от най-влиятелните американски сенатори Тед Круз (роден в Калгари), въпреки че САЩ и Канада допускат взаимно двойно гражданство, се отказва. Процедурата му отнема 8 месеца. След получаването на Сертификата за отказ той обявява, че вече не е канадски гражданин. Не когато си го е помислил, не когато е подал документи, не когато е платил таксата, а когато е получил сертификата.

Интересното в тази история е, че за да се откажеш от канадско гражданство трябва писмено да обосновеш защо го искаш. Обяснението на Тед Круз не е публично до момента. Сигурно и на Кирил Петков ще остане тайна.

И да – попълването на официален документ с невярно съдържание е престъпление. Да попълниш декларация, че отговаряш на изискванията по Конституция, знаейки че не отговаряш – е престъпление!“

- реклама -