Христо Гаджев, ГЕРБ, полупрезидентска република
кадър: bTV

Христо Гаджев: Не трябва да се чака подмяна преди да изпратим помощ в Украйна

Идеята е да не оставаме само с декларацията.

Задължихме МС да направят проект на решение в срок от 1 месец, за да направят доклад, в който да се предвиди какво може да се предостави, какви са възможностите за заместваща техника, да проведат разговорите с нашите съюзници.

В крайна сметка, НС решава какво ще включва този списък и какво няма.

Това каза за БНР депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по отбраната в НС Христо Гаджев по повод решението на парламента да бъде изпратена военна помощ за Украйна. Една от най-големите необходимости на Украйна в момента е от боеприпаси, подчерта той:

„Българската армия, освен оперативните наличности, които използва в момента, има и такива, които са в резерв.

Украинската страна иска – една от най-големите ѝ необходимости – 122-милиметрови 152-милиметрови артилерийски снаряди.

Българската армия има изобилие от подобни. Междувременно МС е внесъл програма за модернизация на армията, в която предвижда подмяната на нашите системи от тези калибри на НАТО-вски – 155 мм.

И ние трябва, съответно, постепенно, да подменим и нашите боеприпаси.

Ако успеем да предоставим една част от боеприпасите, които в момента са ни налични, с ангажимент те да ни бъдат подменени с НАТО-вски стандарт след няколко години, когато ще дойдат новите системи, то тогава ще имаме успешен проект и ще можем ефективно да помогнем.

Това един прост пример как работи механизмът.

Не трябва да се изчака подмяната преди да изпратим военна помощ, тъй като има необходимост от време, за да бъда произведени някои от новите неща, с които ще бъде подменено нашето въоръжение, подчерта Христо Гаджев.

„Боеприпаси категорично може да предоставим. Също така трябва да видим и какви са необходимостите на Украйна за самото въоръжение.

Докато Министерството на отбраната и МС правят своите анализи, същият процес паралелно ще тече и в НС.

Служебното правителство би могло да блокира процеса, защото НС няма характерните инструменти за влияние върху кабинета. Има огромен бум на продажбите“, категоричен е Христо Гаджев.

ПВО комплексите С-300 наближават края на жизнения си цикъл.

Модернизацията им би струвала между 300 и 500 милиона лв. по данни от анализ на МО. Закупуването на нови системи пък би струвало над 1.5 млрд. лв.

„Тоест, ако не търсим решение как да намалим тези цени и да имаме икономически ефект как да не трябва да плащаме 2 пъти за един продукт.

Трябва да се възползваме, защото, ако искаме да обновяваме въоръжението в армията, това струва много пари“, заяви Христо Гаджев.

Гаджев очаква подобно съотношение на гласовете в НС и при гласуването на решението за покупка на втора партида Ф-16.

Още от първия проект през 2016 г. за придобиване на нови самолети е било заложено те да са 8 + 8.

Той е категоричен, че това не е огромен разход във време на криза, тъй като до 2025 г. държавата ще трябва да плати общо 150 млн. долара, а не милиарди.

Гаджев разкритикува като „глупост“ именуването на политиците, одобрили изпращането на военна помощ за Украйна като „коалиция на войната“ и изтъкна, че и противниците могат да бъдат наречени „коалиция в полза на агресора“, но подобни формулировки са некоректни.

Политикът повтори тезата на ГЕРБ-СДС, че гражданите трябва да имат право да гласуват и с хартиена бюлетина.

Той е категоричен, че партията полага „абсолютно всички усилия да има правителство с първия мандат и ще продължим с тези усилия“.

Той призова останалите партии „да излязат от кампанията и да не мислят, че скоро пак ще влезем в кампания, а да помислят държавнически“.

- реклама -