Христо Гаджев към Нинова: Кой е издал разрешението за трансфер на 600 хиляди снаряда и къде отиват те?

Христо Гаджев към Нинова: Кой е издал разрешението за трансфер на 600 хиляди снаряда и къде отиват те? Това коментира във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев по повод

появилата се информация, че страната ни вече

изнася муниции за Украйна. Информацията обаче беше отречена от икономическия министър Корнелия Нинова.

„За износа на оръжияв боеприпасси и стоки с двойна употреба, които България реализира през послеедните някоолко месеца, в отговор на гжа Нинова, се вижда, че за периода март и април изнова на оръжие е увеличен 3 пъти в сравнение със същия период на миналата година.  Става въпрос за над 400 млн лева повече. Не става въпрос за износ към държави, а за износ към частни фирми.

Има само едно разрешение, което е било издадено

към Европейската агенция за брегова защита и всичко останало е към частни форми. Можем да направим обосновано предположение, че голяма част от това оръжие стига до Украйна.  Ние трябва да подкрепим Украйна в борбата й за независимост, но въпросът е защо се прави по този лицемерен начин“, коментира народният представител, който е и член на военната комисия в НС. Гаджев пита още и „защо не се каже истината?“.

„Давам примери – две товарителници за два полета извършени на 4-ти на 5-ти април от летище София за летище Режов във Полша, което е на 10 км от украинската граница.

Товарителниците са по договор между

българска компания и полска такава за износ на оръжие. Индивидуалното разрешение за трансфер на продукти, което е издадено на 25 март 2022 оот междуведомствената комисия.  Тази въпросна междуведомствена комисия, председателят й е министърът на икономиката а именно г-жа Нинова“, заяви оше Гаджев.

Какво още каза Христо Гаджев, вижте във видеото.

- реклама -