Христо Гаджев, ГЕРБ, полупрезидентска република
кадър: bTV

Христо Гаджев: България преминава в полупрезидентска република

„България преминава в полупрезидентска република, както е във Франция – имаш избрано народно събрание и президент, президентът предлага на парламента правителство и той го одобрява. Имаме подобна ситуация, защото едно от основните неща, които обединяват тези 4 партии, е подкрепата им за Румен Радев“. Това коментира пред bTV депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

По негово мнение парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство на „Продължаваме промяната“, защото вече многократно е заявено, че бившите управляващи ще бъдат опозиция в този парламент.

„Съмнявам се да подкрепим самото правителство, макар и още никой да не е видял и персоналния му състав, и политиките, които смята да провежда, тъй като подкрепата както за председател на НС, така и за правителство разграничава политическите групи в парламента на опозиция и управляващи. Логично е когато си в опозиция, да не подкрепиш управляващите в състава на новия кабинет“, смята той.

А преговорите Гаджев коментира така:

„Онлайн преговорите бяха по-скоро експозета на предизборните програми. Четири напълно противоречащи си идеи за делегираните бюджети в образованието бяха представени като консенсус.

Заявката беше първо да се определят политиките. Вместо това се водят преговори на тъмно за персоналния състав, както се видя в изтекло писмо от ДСБ.“

Той остро разкритикува решението Бойко Рашков отново да бъде предложен за министър на вътрешните работи:

„Да им е честит Бойко Рашков, който извърши политическа репресия и с когото МВР беше подчинено на Радев. Какви са успехите на МВР под негово ръководство в борбата с битовата престъпност или пътните произшествия?“, попита Гаджев..

По думите на Гаджев по този начин сектор „Сигурност“ ще бъде преместен от изпълнителната в президентската власт.

„Ако си спомняте, през лятото бяха подменени всички ръководители на специалните служби. Това става с укази на президента. Единствените, които парламентът или Министерски съвет могат да изберат, са министрите на отбраната и вътрешните работи“, каза Гаджев.

Той допълни още, че Рашков има „способа да е сокол, когато няма парламент и гълъбче, когато има парламент“ и е много добър в политическата репресия, но предстои да се види дали е толкова добър и в реалната работа на МВР.

Оттук нататък обаче отговорно за неговите действия ще бъде бъдещото ново правителство.

Според Христо Гаджев:

„Трябва служебният кабинет да отговори защо се възстановяват кадри от времето на Пламен Орешарски. Едно от остриетата на Цветлин Йовчев в момента е възстановено в сферата на обществените поръчки на МВР“, каза депутатът от ГЕРБ.

Заявките за съдебна реформа според Гаджев са мантрата „стани да седна“:

„Декларация на парламента да се оттегли представител на съдебната система е нарушение на разделението на властите. Ако идеята е „стани да седна“, вместо работеща реформа, няма да се получи.

Чуваме мантри, но нищо на хартия за съдебната реформа. Самите преговарящи партии имат различни визии за нея. Очакваме от 2 години да видим и проекта за конституционна реформа на Румен Радев.“

Според Гаджев много притеснителни са и договорите на ББР и ДКК, в които от ГЕРБ преди дни откриха финансова връзка с фирмата доставчик на машините за изборите:

„Притеснително е това, което се случва в ББР – декапитализация с близо половин милиард лева в последните 8 месеца и нов облигационен дълг – както и в ДКК“, каза още Христо Гаджев.

- реклама -