Христо Бисеров оправдан и на втора инстанция
Христо Бисеров

Христо Бисеров невинен и на втора инстанция

Христо Бисеров невинен и на втора инстанция.Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Снежана Душкова и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев се произнесе по делото срещу  бившия заместник-председател на 42-то Народно събрание.

Магистратите от САС потвърждават изцяло присъдата на Софийския градски съд. Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок, съобщават от САС.

Обвиненията:

Христо Бисеров застана на подсъдимата скамейка по обвинения за три престъпления:

  • неплащане на данъци в особено големи размери,
  • за нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки,
  • за деклариране на неверни данни пред Сметната палата.

През февруари Софийска градска прокуратура прекрати наказателното производство срещу него и Ивайло Главинков поради недоказаност на обвинението за „пране на пари”.

Хронология на събитията:
На 3 ноември 2013 година изненадващо стана ясно, че Христо Бисеров подал молба за напускане на ДПС и НС като се посочваше единствено, че мотивите му са лични. Няколко дни не стана ясно защо Бисеров направи това, докато не излезе информацията, че има проверка, свързана с класифицирана информация по случая.
На 7 ноември бе съобщено, че прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков. В един момент дори се понесе слух, че бившият зам.-председател на НС е напуснал страната.

59-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 г. и от 2005-2009 г. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан „сивия кардинал“ в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 година отново влезе в НС като представител на Движение за права и свободи. За последно беше и зам.-председател на парламента.

- реклама -