Християнка отърва смъртното наказание за богохулство в Пакистан

Пакистанската християнка Асия Биби, прекарала в затвора осем години в очакване да бъде изпълнена смъртната й присъда по фалшиви обвинения в богохулство, напусна Пакистан. Преди повече от шест месеца тя беше оправдана от Върховния съд. Това заяви нейният адвокат.

„Осведомих се чрез наличните канали и според тях тя е заминала за Канада“, каза адвокатът Саиф Ул Малук. Пакистанските телевизии „Гео“ и ARY също съобщиха, че Биби е напуснала Пакистан, като се позоваха на неназовани източници.

Освобождаването на Биби през октомври предизвика бунтове на твърдолинейни ислямисти, които отхвърлиха решението на Върховния съд и предупредиха правителството, че не трябва да й се позволява да напуска Пакистан. Те също така призоваха тя да бъде убита.

През ноември канадският министър-председател Джъстин Трюдо каза, че страната му преговаря с Пакистан за оказване на помощ на Биби. Жената беше осъдена през 2010 г., защото се изказала обидно за исляма, след като нейни съседи, работили с нея на полето, възразили срещу това тя да пие вода от тяхна чаша, понеже не била мюсюлманка.

Случаят предизвика възмущение сред християните по света и породи разделение в Пакистан, където двама политици, които се опитаха да й помогнат, бяха убити.

- реклама -