Хранителна кома: Защо ставаме сънливи, след като хапнем

Защо ставаме сънливи, след като хапнем? Чували ли сте израза „хранителна кома“? А знаете ли, че тя може да е признак на заболяване?

Желанието за сън след хранене, не винаги е симптом за някаква болест. Но е пряко свързано с количеството и качеството изядена храна. Нарича се още постпрандиална сънливост, пише Lifestyle.bg.

Има няколко фактора, които могат да допринесат за желанието да поспим, след като хапнем, доказват специалисти:

Защо триптофанът е опасен?

Триптофанът е аминокиселина, която може да причини лека сънливост след хранене. Тялото преобразува триптофана в серотонин и след това в мелатонин, което може да причини силна умора.

Сред храните с високо съдържание на триптофан са пилешко, яйчен белтък, риба, мляко, слънчогледови семки, фъстъци, тиквени семки, сусамови семена, соя и пуешко месо.

Мелатонинът е хормонът на съня. Произвежда се активно, когато тялото е в покой и на тъмно. Това кара мозъка да бъде сънлив сънливост.

Храните с високо съдържание на мелатонин са ечемик, царевица, пшеница, боровинки, краставици, яйца, гъби, овесени ядки, шамфъстък, ориз, сьомга, ягоди и череши.

Въглехидрати

Изследванията показват, че богатите на въглехидрати храни също могат да причинят сънливост. По-специално, храни с висок гликемичен индекс – мярка за това колко определени въглехидрати повишават кръвната ви захар – е по-вероятно да ви накарат да се взирате с копнеж към дивана след обяд. Храните с висок гликемичен индекс включват печени изделия (бял или пшеничен хляб), зърнени храни (корнфлейкс и овесени ядки), захар, диня, картофи и бял ориз.

Мазнини

Наситените мазнини и трансмазнините могат да увеличат умората след хранене. За да избегнете това, достатъчно е да сведете до минимум консумацията на храни с високо съдържание на нездравословни мазнини и това включва печени продукти, говеждо, масло, сирене, птиче месо, сладолед, агнешко, свинско, палмово масло, пълномаслени млечни продукти и пържени храни.

Защо и как да слушаме тялото си?

Следобедната сънливост често се свързва с постепенното натрупване на аденозин в мозъка. То достига своя пик точно преди лягане, като нивата му са по-високи следобед в сравнение със сутрешните часове. Колкото по-дълго човек е буден, толкова повече аденозин се натрупва, което увеличава желанието за сън. Циркадният ритъм функционира като часовник. Той контролира периодите на активност и сън.

Други възможни причини за сънливост след хранене:

– диабет,

– хипогликемия,

– анемия,

– проблеми с щитовидната жлеза,

– ниско кръвно налягане

– лека дехидратация

Как да облекчите сънливостта след хранене?

Може да не успеете напълно да преодолеете сънливостта си, но поне опитайте следното:

– Яжте балансирано;

– Спете повече през нощта;

– Стойте повече на дневна светлина;

– Правете упражнения.

- реклама -