Храни за добър секс: Кои храни повишават либидото?

Мъжете, които предпочитат органична храна, по-рядко се оплакват от еректилна дисфункция, твърдят американски учени. А женската сексуалност се повлиява положително от средиземноморската диета.

Кои храни допринасят за сексуалното влечение и здравословния семеен живот?

От 30 до 52% от мъжете след 40-годишна възраст се оплакват от различни нарушения, които са свързани с невъзможността за нормално осъществяване на полов акт. Най-често става дума за нарушена ерекция.

Има много лечения, включително хирургична намеса.

Изследователите обаче, водени от професор Фейсал Яфи от катедрата по урология в Калифорнийския университет, Ървайн, разглеждат въпроса от друг ъгъл: те провериха как влияе храненето. Всички мъже, които от юли 2018 г. до май 2019 г. са ходили в клиниката с оплаквания в либидото са питани за диетата и начина им на живот.

От 271 души 65% се хранят „нормално“, останалите се хранят диетично – ядат органични и непреработени храни, избягват консервирани храни и джънк фуд. 28% практикували периодично гладуване. Както се оказва, привържениците на здравословното хранене по-рядко се оплакват от проблеми с ерекцията.

Авторите отбелязват, че органичната диета подобрява общото здраве и осигурява прилив на енергия, което от своя страна повишава либидото. Може да се приеме, че такава храна съдържа по-малко химикали, които потискат нервната система, предлага повече витамини, антиоксиданти и хранителна стойност.

Има доказателства, че периодичното гладуване нормализира гликемичния индекс и метаболизма и повишава нивата на тестостерон.

Учените са внимателни в заключенията си: в края на краищата анализът обхваща малко участници. Не може да се твърди със сигурност, че само диетата влияе върху сексуалната активност. Най-вероятно хората, които спазват диетата си, водят по-здравословен начин на живот като цяло и са по-внимателни към здравето си. Резултатите от експеримента не могат да бъдат приложени и за тези, които спазват други диети – кето, пълноценна храна, палео, вегетарианство, веганска. Тук са необходими отделни изследвания.

А как стои въпросът с жените?

Преди година същият екип публикува данни за връзката между женската сексуалност и храненето. Според статистиката до 43% от жените изпитват проблеми със сексуалната функция – обаче броят им може да е по-голям, тъй като такива оплаквания рядко се споделят дори на лекари. Едва сега научната общност се поинтересува доколко важна е диетата.

Учените са забелязали, че метаболитният синдром, наднорменото тегло и сърдечно-съдовите заболявания често водят до сексуална дисфункция при жените. Диетата е част от терапията при тези състояния. Обичайното западно хранене очевидно е нездравословно – с високо съдържание на пържени, лоши мазнини и промишлено преработени храни.

Друго нещо е средиземноморската диета, богата на зеленчуци, риба, пълнозърнести храни. Има доказателства, че при жените с тези заболявания този тип диета подобрява сексуалния живот. Кето диетата дава някои положителни резултати, особено в максималната си фаза – засилва оргазма.

Въпросът е кои храни имат положителен ефект върху сексуалната активност.

Изследвания върху ирански, канадски и албански мъже показват, че ако 1/10 от дневната диета се състои от плодове и зеленчуци, има по-малък риск от развитие на сексуална дисфункция. Ядките и храните с високо съдържание на фибри също са ефективни. Мъжете от тропическите племена на Амазонка рядко страдат от еректилна дисфункция и еякулация – те се хранят предимно с речна риба, бразилски ядки, плодове и зеленчуци.

Заместването на наситените мазнини с мононенаситени има положителен ефект – те се намират в ядките, тиквените семки, сусам. Също така е необходимо да се следи ниското съотношение на омега-6 полиненаситени мазнини и омега-3: идеалният им баланс е в червеното месо на пасищните животни, които са яли ливадна трева.

Китайски учени са установили, че дефицитът на фолиева киселина причинява преждевременна еякулация при мъжете. Това означава, че диетата трябва да включва бобови растения, богати на този витамин, черния дроб. Според една от хипотезите нахутът и царевицата, където има аминокиселина триптофан, помагат при това разстройство: той прониква през кръвно-мозъчната бариера и изравнява нивото на серотонин – хормон, който играе ключова роля за сексуалното удовлетворение.

Механизмът все още не е проучен, но кофеинът има положителен ефект върху сексуалното здраве на мъжете: той повишава нивата на тестостерон.

Нарът и джинджифилът имат същия ефект. За профилактика на болестта на Пейрони се обсъждат ползите от витамин Е и антиоксиданти, открити в цитрусовите плодове, боровинките и боровинките.

Все още няма достатъчно изследвания за динята. През 2008 г. учените заявиха, че намерената в него аминокиселина цитрулин причинява вазодилатация и всъщност действа като Виагра. Доказателствата обаче са оскъдни. Например през 2018 г. японски учени показаха, че комбинираното лечение на L-цитрулин и ресвератрол, които са богати на грозде, ядки и какао, подобрява сексуалната функция.

Източник: РИА Новости

- реклама -