Храни в буркани могат да ни отровят
Ботулизъм, гастрит и стомашни разстройства са най-честите проблеми
При забавяне на лечението от ботулизъм, рискът от смърт е много високПродуктите от домашното консервиране могат да се превърнат в смъртоносни,
предупреждават здравните власти. Нито солта, нито оцетът, нито продължителното
варене или замразяване неутрализират причинителите на ботулизма. Това е хранително
отравяне, което може да има фатални последици, а причинителят се крие под самата
капачка на стерилизирания буркан.
Това обясняват от Министерството на земеделието и храните.
На своята страница в интернет те са публикували списък с рисковете от консервирането на хранителни продукти в буркани.
Обяснява се за ботулизма, който се предизвиква от микроби, широко разпространени
в природата. Причинител на болестта е микробът клостридия, който се среща в почвата и водата,
върху зеленчуците и плодовете, като образува върху тях спори. Те са много устойчиви,
издържат на многочасово варене и силно дезинфекциране.
Затова дълго време се запазват
във външната среда, но покълват при благоприятни условия.
Вегетират във външна среда,
но се размножават само при пълна липса на кислород. Точно такива условия се създават при консервиране в домашни условия с маринати на гъби, риба, месо, а също и в колбасите.
При размножаването си причинителят на ботулизма отделя бактериална отрова, наречена
ботулинов токсин. Това е една от най-силните органични отрови, известни в природата.
Ако попадне в организма на човека дори в нищожно количество, може да се превърне
в смъртно опасно вещество, обясняват здравните власти и са категорични, че най-често хранителните токсикози от ботулизъм идват от домашно консервирани храни.
В предупреждение на министерството се посочва още,
че инкубационният период е от няколко часа до няколко дни,
или симптоми могат да се появят средно от 6 часа след приема до 8-я ден.
Началото е с проявата на гастроентерит. Наблюдават се болки в корема, гадене,
повръщане, диария. Общо токсичните симптоми са: главоболие, световъртеж, сухота в устата, мускулна слабост, трудно или двойно виждане, разширени зеници, промени в говора
и трудно преглъщане.
Наблюдава се частична парализа и ако тя не се лекува, може да прогресира и да обхване ръцете,
краката, трупа и дихателните мускули. При забавяне, рискът от настъпване на смърт е много висок, поради спиране на дишането.
Именно ботулиновият токсин се счита за най-силната органична отрова.
Минималната смъртоносна доза за човека е 100-150 нанограма. При адекватно лекувани
пациенти смъртността достига до около 5 до 10%. Към болестта не се изработва имунитет, предупреждават още властите.
Температурата на тялото обикновено остава нормална или леко повишена.
Общите симптоми на интоксикацията не дават възможност веднага да се заподозре
болестта.
Затова трябва да се обърне внимание на замъгляването и раздвояването в очите, тези
симптоми ще подскажат, съветват още от ведомството.
Особено опасни за консервиране са гъбите, които трудно се изчистват от полепналата пръст.
Ако сте решили да си консервирате такива в саламура или марината, по никакъв начин
не затваряйте бурканите с метални капачки. Подбирайте тези, които никъде нямат изгнило,
нито плесен и ги измивайте много добре под течаща вода.
В повечето случаи бурканите, под чиито капачки вече се намира смъртоносният микроб,
не могат да се различат на пръв поглед. Консервите не променят нито вкуса, нито цвета, нито миризмата си. Само понякога капачките са леко издути, отбелязват още здравните експерти.
Желателно е преди непосредствена консумация, домашно консервираните храни и най-вече
месото в буркани, да се обработват термично още поне веднъж или два пъти. Добрата
термична обработка цели и унищожаването на вируса на африканската чума, който
е изключително устойчив. Продължителното варене е важно да е при постоянно висока
температура от минимум 100 °.
Не се препоръчва и добавянето на прекалено много сол в бурканите като запазващ
продуктите агент,
както и допълнително прибавяне на консерванти. Консумацията на продуктите може
да доведе до гастрит, стомашни възпаления и неразположение. Здравни експерти предупреждават
да не се доверяваме на рецепти с отровни съставки. Дава се за пример добавка на “Син камък” (отрова за пръскане на лози) към сладкото от смокини.
В почти всеки зимник се намират лютивка и сладка
Нищо не може да откаже българите, за които приготовлението и консумацията на домашно затворени консерви е традиция.
“Всяка година сама си приготвям задължително домашна лютеница, лютивка и сладка.
Като му дойде времето слагам и кисело зеле и туршийка”, заяви заяви баба Роска от село Стоб. “Имам прекрасни условия за затварянето на буркани, изварявам ги в казана на открито, имам чудесно мазе,
което е с постоянна хладна температура и няма защо да се притеснявам за консервите”.
Баба Роска има 4 внучета и споделя, че всички харесват палачинките и пържените филийки с домашно сладко. А зимата редовно си похапват от бабината лютеничка.
“Тя е много по-вкусна от купешката, приготвям я със собствени продукти от моята градина.
Наистина, ако са купени, няма да е толкова вкусно, а и ще излезе много скъпо. Да стане
хубава лютеницата е нужно повече време. Варя я до късно вечерта, но си струва”,
заявява още бабата.
“Не се притеснявам от бактерии и микроби, защото спазвям стриктна хигиена.
Когато изваря бурканите, спазвам правилата за охлаждането им, после проверявам
задължително капачките”, заявява още тя. Съветва винаги да се използват нови капачки и
най-добре да се консервират продукти само собствено производство.
Сладкото става на котлон
Сладкото от собствени плодове, забъркано на котлона у дома, не излиза скъпо и при всички
случаи е по-вкусно от предлаганото в магазините. Това обясняват домакини от Шумен и
уточняват, че сега е сезонът на джанките.
Те се приготвят лесно – за килограм плодове са нужни 700 грама или кило захар,
с която престояват една нощ. После се варят около час и непременно се добавя лъжичка
лимонтозу, също и индреше. Тази година захарта е под 2 лева. Буркани всеки има у дома,
поясняват майсторки. От килограм джанки излизат 3 малки бурканчета със сигурно качество.
Вече може да се прави и сладко от смокини.
Почитателите на сладка си приготвят конфитюр и от кайсии.
По-евтино е, ако береш плодовете от градината си. Така бурканчето ще излезе на цена около 1 лев.
Аспиринът и лимонената киселина като консерванти са гастритогенни за деца
Аспиринът, съдържащ се в туршиите е гастритогенен за децата. Той е салицилиева киселина
и зависи от количеството на приема. Малчуганите са с много нежен лигавичен слой на храносмилателния тракт. Затова при тях е възможен гастрит, колит, възпаление, ще ги
заболи стомахчето. Освен това туршиите са солени, както и киселото зеле, това са храни,
които не са подходящи за деца. Точно заради консерванта салицилова киселина, както и прекомерното количество сол. Ако като заместител се използва натриев бензоат, той
също е консервант, но също е гастритогенен. Това е добавка в храната, която е технологичен подобрител. Ето защо, по принцип, ние не препоръчваме туршии при малки деца.
В ученическа възраст имаме едни указания – най-много два пъти седмично като гарнитура
към основни ястия, при това да бъдат изкиснати, да не са солени и подходящо приготвени.
Лимонената киселина при сладка и конфютюри е по-малко агресивна, но въпреки всичко
е въпрос на количество на приема. Ето защо при децата конфитюрите се правят много щадящо
с консервант само захар и да са пастюризирани в малки бурканчета.
Така, като се отвори опаковката, да бъде изконсумирана по-бързо.
Но най-щадящия начин за детско хранене със зеленчуци е замразяването и изшушаването. Още по-подходящи са сезонните зеленчуци и плодове.
Бургазлии масово не правят зимнина
Бургазлии масово не правят зимнина, видя кореспондентът на „Труд news” за региона.
„Животът е станал много забързан и няма време”, коментират хората. Почти всички разчитат на кварталните плод-зеленчуци.
По ул. „Гладстон“ например, буквално на всяка крачка има зеленчуков магазин. Държат ги често
хора от вътрешността на страната – Хасково, Харманли, по-рядко от околните на региона селища.
Те сами са си производители и правят туршии и кисело зеле.
Наесен купувачите се редят на опашка за зелето им от бидони и за вкусните кисели краставички, моркови и домати.
„Лютеница има във всеки магазин – по 3.20 лв. средно за бурканче. На кого му се занимава
да купува, да пече, да меле и да бърка, а и къде да го прави. Да оплеска цялата кухня ли?”, питат риторично домакините.
Магазини дори изкарват навън зеленчуци на промоция – домати, тиквички и др., но никой
не ги купува. Никой вече не затваря буркани и всеки предпочита да прескочи до магазина
дори и за сладко. Единствено в Созопол правят традиционното си сладко от смокини и го
продават на курортистите.
Вдигнаха цената на доматите с 12 на сто
Чушките поевтиняха
Българските домати поскъпнаха с 11,7% през миналата седмица и на едро ги продават
средно по 2,58 лв. за кг., показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и
тържищата. Това води до покачване на цените не само на свежата салата на трапезата,
а и на бурканите със зимнина.
Значително поскъпнаха и краставиците.
Само в рамките на миналата седмица цените на вносните краставици са нараснали с 12,7% и
на едро ги продават средно по 2,67 лв. за кг. Българските оранжерийни краставици са поскъпнали
с 5 на сто средно до 2,91 лв. за кг. на едро. Зелените чушки обаче са поевтинели. Цената им е
свалена с 13,5% в рамките на седмица и по борси и тържища ги продават средно по 2,05 лв.
за кг. Въпреки понижението на цените на зелените чушки, те остават значително по-скъпи
спрямо миналата година по това време, когато цената им на едро е била средно 1,70 лв. за кг.
Оказва се, че сега цените на чушките са с над 20% по-високи спрямо миналата година.
При цените на доматите и краставиците няма почти никаква разлика спрямо началото на август миналата година.
Правенето на компоти също излиза доста скъпо. Все пак прасковите през изминалата
седмица са поевтинели с 3,3% и на едро ги продават средно по 2,35 лв. за кг. Цената на
кайсиите е значително по-висока – 3,03 лв. за кг. на едро, като само за седмица те са поскъпнали
с 5,6 на сто.