Храната, от която се оглупява

Храната, от която се оглупява.

Ако всеки ден консумираме бързи храни като донъти и замразена пица, това се отразява не само на тялото ни, но и на когнитивните способности, сочат резултатите от изследване.

Означава ли това, че от фаст фууд се оглупява? Ето какво пише Deutsche Welle.

Хората, консумиращи редовно свръх преработени храни, са с 28% по-застрашени от спад на когнитивните способности в сравнение с хората, които употребяват по-малко от тези продукти.

Това сочат резултатите от изследване, проведено наскоро в Бразилия, в което са участвали 10 775 мъже и жени.

Към така наречените свръх преработени храни (UPS: Ultraproceeded Foods) спадат например безалкохолни напитки, снаксове и чипсове, пакетирани храни, зърнени храни с високо съдържание на захар, както и полуготови храни, които се консумират след кратко затопляне.

Правилното хранене е важно за когнитивното здраве

Статистиката показва, че в Бразилия броят на хората със затлъстяване се е увеличил значително през последните години.

Сред хората на 20 и повече години делът им е нараснал от 12,2% на 26,8% между 2003 и 2019 година.

Проблемите, причинявани от свръх преработените храни, са още по-видими в страни като САЩ и Великобритания, където тези продукти представляват над 50% от общия прием на храна.

Дори само този факт е достатъчна причина за авторите на изследването, публикувано в „JAMA Neurology“, да насочат вниманието към тревожните последици за здравето.

Някои експерти, които са се запознали с изследването, смятат, че то все пак не доказва достатъчно еднозначно последиците за здравето.

„Това изследване показва само наличието на връзка между приемането на свръх преработени храни и влошаването на когнитивните способности“, коментира експертът Дуейн Мелър от британския Университет Астън.

 

„Проблемът е, че в случая става дума единствено за данни от наблюдения, поради което причинно-следствената връзка не може да бъде доказана.“

Негативните последици от консумацията на свръх преработени храни са добре известни, признава Мелър, но посочва, че е трудно да се каже дали тези храни са непременно по-вредни от продуктите с високо съдържание на мазнини, сол и захар.

Много фактори играят роля за влошаването на когнитивните способности.

 

Твърде вероятно е например, обяснява Мелър, хората, чийто хранителен режим се състои предимно от свръх преработени храни, да консумират твърде малко здравословни храни като зеленчуци, плодове, ядки, семена и бобови растения.

В такъв случай храненето им определено не е балансирано.

Влошаването на когнитивните способности – тоест, вниманието, паметта, умението да научаваш нови неща, креативността, въображението и дори силата на волята, може да е причинено и от редица други фактори.

Към тях спадат например недостатъчното движение, пушенето, употребата на алкохол, както и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Значението на храната, която консумираме

Експертите по медицина и хранене като Мелър все пак са единодушни, че хранителният режим е един от най-сериозните фактори за здравето.

Съществуват дори недвусмислени доказателства, че затлъстяването вече се е превърнало в по-голям глобален проблем от глада.

Храните с високо съдържание на мазнини, захар и сол – независимо дали са свръх преработени или не – се разглеждат като възможни причинители на затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и рак.

В същото време редица изследвания доказват, че здравословни хранителни режими, какъвто предлага например средиземноморската кухня, не само помагат да се ограничи влошаването на когнитивните способности, но и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Средиземноморската кухня се концентрира върху консумацията на пресни храни и избягва продуктите с високо съдържание на преработени мазнини, захар и сол.

„Опитайте се да консумирате разнообразна храна, основана на плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни и не прекалявайте с млечните продукти и с месото“, съветва експертът Дуейн Мелър.

Никога не е късно да започнете да се храните здравословно, добавя той.

- реклама -