Хората от Хитрино ще се върнат по домовете си най-рано във вторник

Седма цистерна е изведена успешно от Хитрино, преди операцията по извозването на опасните вагони да бъде преустановена за днес. На гарата в евакуираното село остават още пет, съобщи комисар Тошко Бързилов, ръководител на Националния оперативен център.

Борисов пак в Хитрино

Междувременно, в Хитрино пристигна и премиерът Бойко Борисов.

По време на брифинга, той каза: „Искам да благодаря на всички тези 770 човека-спасители с различни професии, които правят всичко възможно, пряко силите си, за да могат хората от Хитрино да се върнат у дома си час по-скоро. Плановете са, тези общо 5 цистерни, които остават, да бъдат изведени от Хитрино в неделя и в понеделник. Разбира се, правим всичко възможно това да стане с приемлив риск за здравето и живота на всички, които участват в опасната операция“

По думите му, най-оптимистичният срок на връщането на хората в селото, е вторник. Бойко Борисов каза, че към момента 72 къщи са оразмерени, което означава, че започва ремонтирането на дограмата, така че леко пострадалите имоти да приемат своите собственици, колкото е възможно по-скоро.

Премиерът обеща архитектите да дойдат в Хитрино, за да могат хората да видят своите бъдещи домове. „Създали сме необходимите условия в кариерата след като се азотират, да има 60 тона вода за всяка цистерна. Пълнят се с вода, изтакват се и след това вече отиват на безопасно място. Не можем да населим селото и да се окаже, че в някое мазе се е утаил газ, който да гръмне и да загине човек. Първия ден казах 10 дни, във вторник стават 10 дни“, каза още Бойко Борисов.

 

- реклама -