пчели
сн. Pinterest

Хората, които спят върху легла с пчели

Казват, че пчеларството е една от най-благородните дейности, с които може да се захване човек. Онези, които не се страхуват от тях, се грижат за пчелите с любов и всеотдайност, а това им се отплаща. При това не само във формата на вкусен мед – твърди се, че тези трудолюбиви насекоми имат терапевтично въздействие и действат изключително успокояващо на нервната система.

Но, как?

сн. БГНЕС

В Словения от векове са наясно с ползите, които пчелите оказват върху стреса, а през последните години дори са започнали да развиват и успешна туристическа индустрия – хотели и места за настаняване около пчелни ферми. Така може да си наемете малка дървена колиба, в която да прекарате тиха и релаксираща почивка, слушайки жуженето на пчелите и вдишвайки ароматите, които идват от кошерите им.

сн. AirBNB

Нещо повече – до леглата има маски, които много приличат на кислородни, но тръбите им завършват в самия кошер, от където можете директно да вдишвате сладкия и наситен на нектари въздух.

сн. БГНЕС

Освен това може да наблюдавате насекомите през стъклена стена, която е единствената преграда между вас и пчелния кошер.

Като част от терапията с пчели, на някои места се предлагат и легла, които са поставени директно върху самия кошер.

сн. БГНЕС
сн. Pinterest

Подобна практика съществува от векове – зад самите кошери се слагали легла, като това помага да се усети енергията на насекомите и честотата на жуженето им. „Леглото ти създава усещането, че се намираш в самия кошер и пчелите летят около теб. Чуваш жуженето им, сякаш се намираш под прекрасен водопад“, разказва пред BBC Ташя Станкович.

сн. БГНЕС

В Словения някои училища също са инсталирали собствени пчелни кошери и в съседните помещения се провеждат срещи между родители, учители и психолози. А, най-палавите деца ги водят там, за да се успокоят и да релаксират. Също така пожарникарите в столицата Любляна са започнали да отглеждат пчели в собствени кошери като метод да се отърсят от ежедневния стрес, съпътстващ работата им.

сн. БГНЕС

Разбира се ако имате фобия от насекоми, този вид терапия определено не е за вас. Също така, ако нямате опит в отглеждането на пчели, не рискувайте просто да си сложите легло до някой кошер…

 

- реклама -