Хонконг съкращава карантината за пристигащи пътници от февруари

Хонконг ще съкрати от 21 на 14 дни карантината за пристигащи пътници от 5 февруари, заяви днес главната администраторка на китайския специален административен район Кари Лам, цитирана от Ройтерс.

Решението беше взето след усилено настояване от висши финансови служители и дипломати, според които мярката вреди на конкурентоспособността на този бизнес център.

Строгите правила заради коронавируса превърнаха Хонконг в едно от най-изолираните места в света, предизвиквайки намаляване на полетите с около 90 процента.

Съгласно сегашните разпоредби местните жители, които се връщат от над 160 държави, трябва да остават под 21-дневна карантина в определени за целта хотели. Новите правила предвиждат карантина от 14 дни, последвана от седемдневно самонаблюдение.

Смекчаването на ограниченията за пътуване идва в момент, когато хонконгските власти затягат мерките за борба с разпространението на коронавирусния вариант Омикрон в самия район. Училищата, игрищата, спортните зали и повечето обекти са затворени, а десетки хиляди хора трябва да се тестват всеки ден.

Лам каза, че срокът на действие на ограниченията ще бъде удължен до 17 февруари. Училищата няма да подновят присъствените занятия преди 21 февруари.

Днес Хонконг съобщи за 164 нови заразявания с вируса – това е най-високият дневен брой в района от началото на пандемията.

Лам заяви, че е необходимо нивото на ваксинацията да достигне около 90 процента, преди властите да могат да обмислят промени в правилата. В момента ваксинационното равнище е приблизително 70 на сто.

- реклама -