неандертаци изчезване причини, изследване

Homo sapiens е невинен за изчезването на неандерталците! Вижте каква е причината

Основните причини за изчезването на неандерталците могат да бъдат малка популация и кръвосмешение, а не появата на Homo sapiens.

До това заключение стигнаха холандските учени, чиято работа беше публикувана от научното списание PLOS ONE. Това съобщи Independent.

Антрополози от Айндховен и Лайден създадоха модел на развитието на популацията на неандерталците в далечното минало. За това палеонтолозите използвали данни за броя на съвременните изолирани групи ловци-събирачи. За да разберат какво е причинило смъртта на неандерталците в рамките на 10 хиляди години, експерти пресъздадоха ефектите на така наречения ефект на Оли – явление, при което числеността на населението влияе върху шансовете на неговите членове да оцелеят.

Резултатите показват, че въпреки факта, че самото кръвосмешение трудно би могло да причини пълното изчезване на неандерталците, в комбинация с други демографски фактори, той може да се превърне в една от основните причини за изчезването на древните хора.

Нещо повече, палеонтолозите смятат, че кръвосмешението с много близки роднини може да играе ключова роля само за много малки популации, а ефектът Оли повлиява на изчезването на популации до хиляда души. Според тях комбинацията от тези два фактора с различни демографски колебания може да се превърне в друга съществена причина за смъртта на доста голямо население.

„Нашите резултати показват, че изчезването на неандерталците може да се дължи единствено на малкия брой на техните групи. Дори и да имат същите ментални, социални и културни характеристики като съвременните хора, дори при липса на конкуренция за същите ресурси, неандерталците биха имали значителен риск от изчезване „, каза един от авторите на изследването, професорът от Техническия университет в Айндховен Кристи Уассен.

„Независимо дали външните фактори (климат или епидемии), както и причините, свързани с конкуренцията за ресурси, играят някаква роля за реалната смърт на неандерталците, нашето проучване предполага, че всяко правдоподобно обяснение за тяхното изчезване трябва да включва демографски фактори.“ – заключиха изследователите.

Неандерталците се появяват в Европа преди поне 400 хиляди години, а последният от тях е живял преди около 40 хиляди години.

Името на вида датира от името на неандерталското дефиле край Дюселдорф в Западна Германия, където през 1856 г. са открити първите останки на неандерталците. Според учените неандерталците са имали набито телосложение, ръстът им не надвишавал 165 см. Те са живели в пещери и колиби, изработени от кости на мамут, и са яли корени и месо на диви животни.

- реклама -