Холивудската киноикона Дорис Дей почина на 97

Дорис Дей, американската киноикона, известна с романтичните си роли в поредица от боксофис хитове, почина на 97-годишна възраст.

Фондацията за животни „Дорис Дей“ заяви, че актрисата и активист за правата на животните, преживяла пристъп на пневмония, е починала в дома си в Кармел, Калифорния, заобиколена от приятели и семейство. Това съобщиха редица новинарски издания.

През по-голямата част от кариерата си, Дей царува като най-печелившата актриса в Холивуд – любимка на публиката, избиваща се за билети за нейни мюзикъли, комедии, трилъри и уестърни.

Достолепната руса филмова звезда, чиято кариера обхваща близо 40 филма от 1948 до 1968 г., се отличава в един конкретен филмов жанр – т. н. „фарс в спалнята“ – най-известен от които е филма от 1959 г. „Интимен разговор“ (Pillow talk) с Кари Грант, Рок Хъдзън и Джеймс Гарнър.

Известният филмов експерт Моли Хаскъл я нарича „най-недооценената актриса, която някога е виждал Холивуд“. Критиците обаче са по-малко очаровани. Тя има само една номинация за „Оскар“ – за „Интимен разговор“ .

Дей се е омъжвала четири пъти, последният от които за ресторантьора Бари Комдън от 1976 до 1981 година.

Тя има едно единственото си дете от филмовия агент и продуцент Марти Мелчър – продуцента Тери Мелчър, починал след дълго боледуване през 2004 година.

- реклама -