холандският Холандия

Холандският парламент призна арменския геноцид

Долната камара на холандския парламент одобри предложение за признаване на арменския геноцид от 1915 г. Решението беше одобрено от всички политически сили, с изключение на партията „Денк“, представляваща интересите на турската диаспора в страната.

Според експерти, признаването на геноцида от парламента ще усложни отношенията между Хага и Анкара, които и без друго са на много ниско ниво, след дипломатическия скандал март 2017 година.

В същото време трябва да се има предвид, че на международната сцена Холандия е представлявана от правителството, а не от парламента. Властите досега използваха термина „въпросът за арменския геноцид“, като по този начин оставяха място за маневриране и не възнамеряват да променят нищо в тази ситуация.

Освен това долната камара прие решение за изпращане на високопоставен държавен представител – министъра или държавен секретар, на церемонията по почитане на жертвите арменски геноцид в Ереван през април.

До избухването на Първата световна война, арменското население в Османската империя е около 2,5 милиона, през 1915 г., в резултат на депортирането и систематичните убийства са загинали, според различни оценки, от 600 000 до 1,5 милиона арменци. Турското правителство признава масовата смърт на арменците, но се противопоставя на използването на термина „геноцид“ и смята, че броят на жертвите, на които арменската страна настоява, е твърде висока.

Според Анкара, смъртта на арменците не е резултат от целенасочена държавна политика, а вследствие гражданската война в Османската империя, жертви на която са също турци. В същото време редица държави и международни организации признават тези събития за геноцид.

- реклама -