Холандски учител спечели една нощ насаме с „Нощна стража” на Рембранд

Прочутият амстердамски музей „Райкс” тази седмица посрещна 10-милионния си посетител и го удостои с награда – една нощ в компанията на шедьовъра на Рембранд „Нощна стража”.

„Спах на два метра от „Нощна стража”. „Това е магия. Още не мога да повярвам”, каза днес учителят и художник Стефан Каспер , на когото се падна щастливия билет.

Директорът на Rijksmuseum Тако Дибитс каза, че е много доволен от големия брой посетители след края на десетилетното обновяване, завършило през 2013 година.

За пръв път на посетител беше позволено да остане сам в музея през нощта, охраняван само от „Стражата” на Рембранд.

Каспер получи златния билет в четвъртък по време на посещение с ученици от колежа „Монтесори”.

Щастливецът разказа, че е използвал случая да си направи селфита и да се разхожда по чорапи из празните зали. След това хапнал супа гаспачо и говеждо месо, приготвени от главния готвач на ресторант „Райкс”, който има три звезди на Мишлен.

Учителят призна, че Рембранд не е най-харесваният от него художник, но сега „го гледал с други очи”. Открих фигури, които не бях забелязвал. Те оживяха пред очите ми. Това ще остане завинаги запечатано в паметта ми”, каза Каспер.

Рембранд Харменсон ван Рейн е нидерландски художник и гравьор, смятан за един от най-великите в историята на европейското изкуство и за най-значимия в нидерландската история. Твори през Нидерландския златен век.

„Нощна стража” е започната през 1640 и е завършена през 1642 г.

Истинското име на картината е „Ротата на капитан Банинг Кок“. Тъй като престояла дълги години в мазе, почерняла, и когато я открили, решили че се нарича „Нощна стража“ заради тъмния фон, с което име е по-известна и днес.

- реклама -