Холандски учени кръстиха нов вид бръмбар в чест на Бийтълс

Холандските учени са кръстили нов вид бръмбар в чест на английската група The Beatles, съобщи вестник The Daily Telegraph. Насекомото е с размери около 2 мм получи научното наименование Ptomaphagus thebeatles (Ptomaphagus zebitles).

За да направят епохално откритие и да намерят нов вид бръмбар, обаче, не се е наложило учените да търсят години наред в дивата природа на Амазонка или в недостъпни гъсталаци сред гори от Югоизточна Азия, разказва ТАСС. Новият и непознат до момента вид бръмбар е открит в самия център на Амстердам в парка Vondelpark, който е популярно място за почивка за жителите и посетителите на столицата на Холандия. Откритието е направено по време на научно-образователна обиколка, когато учените с лупи в ръце изучавали природния хабитат в парка.

Според официално изявление на университета в Амстердам няма нищо необичайно, че животинката е била кръстена на четворката от Ливърпул.

„Насекомите често биват кръщавани на известни музиканти. Хъмпбек (насекоми от рода на цикадите) е кръстен на лейди Гага, муха е кръстена на Бионсе, а четири вида водни кончета са кръстени на всички членове на кралското семейство в Лондон. Странно е, че досега ливърпулската четворка няма бръмбар на свое име. Откритието и новото му име са официализирани в нова публикация, направена в научното списание „Приноси към зоологията“, се казва в съобщение на университета.

„Бийтълс“ превзе британските и световните музикални класации през 1960 г. и оттогава в много страни групата се нарича „бъгове“, въпреки че тази дума се изписва по различен начин на английски – „Beetles“, въпреки че е произнесена по същия начин , като името на групата. Самите „Бийтълс“ в многобройни интервюта не изясниха много произхода на името.

Списание Rolling Stone постави The Beatles на първо място в списъка на най-големите артисти на всички времена. Групата е и най-продаваната музикална група в историята: броят на продадените копия на техните албуми в света надхвърли 600 млн. Бийтълс е исторически лидер както във Великобритания, така и в САЩ по брой песни, които заеха първите места в класациите. Групата има в колекцията си и десет награди „Грами“, а списание „Тайм“ включи членове й в класацията за най-влиятелните хора на ХХ век.

Бийтълс съществува от 1960 до 1970 г., след което се разпада и всеки от четиримата музиканти започва собствена кариера. В момента с „Бийтълс“ продължават да работят Пол Маккартни, той е на 77 години, и Ринго Стар (79). Джон Ленън е застрелян през 1980 г. от фен на Ню Йорк, а Джордж Харисън почина през 2001 г. след дълга битка с рака.

- реклама -