Чавушоглу Холандия

Холандия спря посещението на турския външен министър

Холандските власти блокираха посещението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Новината идва малко, след като той обяви плана си за посещение в Ротердам, където е планиран и митинг във връзка с референдума за нова конституция на южната ни съседка.

„Турските власти публично ни заплашиха със санкции. Това прави невъзможно да се постигне разумно решение“, става ясно от изявление на холандското правителство.

„По тази причина страната се противопоставя на посещението на Мевлют Чавушоглу“, пише още там.

Според турското външно министерство външният министър е бил в Истанбул, когато холандските власти обявиха, че ще блокират идването му.

Ердоган: Холандските действия напомнят нацизма

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че действията на холандското правителство „напомнят на нацизма“. „Те са наследници на нацистите, те са фашисти“, заяви Ердоган пред журналисти по повод забраната турският външен министър Мевлют Чавушоглу да посети Ротердам и да агитира турската общност да гласува с „да“ на предстоящия референдум на 16 април. Тогава гражданите на страната ще се произнесат искат ли промени в конституцията, с които се разширяват правомощията на държавния глава.

Ердоган подчерта, че страната му ще отвърне на удара.

- реклама -