a sinister doctor sitting in a desk holding a syringe

Холандия обмисля разширяване на евтаназията

Правителството на Холандия подготвя закон, който да разреши евтаназията на хора, които смятат, че „животът им е завършен“ без непременно да са терминално болни, съобщи BBC.

През 2002 г. Холандия стана първата страна, която узакони евтаназията, но само за пациенти, за които е преценено, че търпят непоносими страдания без да има надежда за излекуването им.

За подготвяната промяна двамата министри – на здравеопазването и правосъдието, пишат, че на хората, които „са направили обмислена преценка, че животът им е завършен, трябва да се позволи, съгласно строги и грижливо формулирани критерии, да сложат край на този живот по достоен за тях начин“.

Критики към разширяване правото за евтаназия

Това предложение преди всички ще предизвика нова вълна от недоволство от страна на критиците на евтаназията, които смятат, че практиката доби обхват, далеч по-голям от първоначално очертания.

Според тях определението „непоносими страдания” е започнало да се тълкува толкова широко, че включва с себе си вече не само терминални случаи, но и редица психически отклонения, старческото слабоумие и други заболявания.

В средата на миналия месец бе съобщено, че в Белгия за пръв път бе евтаназирано дете. Белгия засега е единствената държава в света, където законът дава тази възможност.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено