Ули Хьонес

Хьонес се отказва от президентския пост в Байерн

Ули Хьонес няма да се кандидатира за нов мандат като президент на Байерн, съобщи „Билд“. Според изданието той ще напусне поста си и като председател на надзорния борд на клуба. Самият Хьонес нито потвърди, нито отрече това. Колосът от Мюнхен запази мълчание по темата.

В интервю пред „Кикер“ босът заяви, че ще съобщи своето решение на 29 август. Тогава има среща на борда на директорите на клуба. „Докато не съобщя на останалите колеги няма да има нищо официално“, обясни той. Хьонес не замина с Байерн за САЩ, а остана в дома си в Тегернзее.

Всичко друго освен отказване обаче наистина ще е изненада. Според информациите, вече е ясно и кой ще го наследи. Това ще бъде Херберт Хайнер – бившият изпълнителен директор на „Адидас“. Той е близък с Оливер Кан, който пък може да замени Карл-Хайнц Румениге. Самият Кан учи усилено за нова длъжност в Байерн, но още не е ясно каква ще е тя.

Легендата Ули Хьонес

Президентът на баварците е най-силната фигура в клубната история. Именно под неговото ръководство Байерн се превърна в световен гигант. Хьонес прекрати кариерата си през 1979-а и веднага стана мениджър на клуба. При това само на 27-годишна възраст. Байерн тогава беше сериозно затънал в дългове, но беше превърнат в клуб номер едно в Германия. От 1980-а до 2008-а с него като мениджър във витрината влязоха 16 титли, 6 купи, Купата на УЕФА и Шампионската лига. Освен това той е движещата сила зад построяването на „Алианц Арена“.

Хьонес се оттегли от мениджърския пост в клуба през ноември 2009-а. Тогава бе избран за президент. През 2013-а обаче бе осъден на 3,5 години затвор за укриване на данъци и сдаде поста. Босът бе пуснат предсрочно от затвора през 2015-а и година по-късно отново бе избран за президент.

- реклама -