Хлябът трайно поскъпва, виновен ли е COVID?

Цената на хляба се е индексирала с 10 ст. през последните две седмици. Това съобщи за БНТ председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева. Тя уточни, че има трайна тенденция за повишаване на цените на първичната суровина за хляба.

COVID пандемията е една от причините за ръста на цените, разкри експертът.

„Хлябът е продукт като всички останали пазарни продукти. За нас няма субсидии, нямаше и държавно подпомагане, защото не сме били затворени, но нашите работници са на първа линия“, каза още тя.

Категорично казвам, че съгласно Закона за храните вече търговците не могат да върнат хляба към своите доставчици. Затова е наложена практиката всеки следобед и вечер хлябът, доставен сутринта, да е с намалена цена, разкри председателят на НБСХС.

 

- реклама -