Chloe Kim Хлое Ким

Хлое Ким – раждането на една звезда

Олимпийски медалисти много. Звездите между тях обаче са малко. А Пьонгчанг вече има първата си голяма звезда. При това тя е само на 17.

Хлое Ким се концентрира на върха на улея. Руса коса стърчи от двете страни на очилата и шапката ѝ. В ушите ѝ гърми Лейди Гага. Две нации я наблюдават затаили дъх. Долу, сред публиката са родителите ѝ, две сестри, три лели, двама братовчеди и 75-годишната ѝ баба, която е шофирала от Сеул, за да стане свидетел на това как внучка ѝ сбъдва мечтата си.

И след това тя се отпуска.

Хлое Ким Chloe Kim

17-годишната тийнейджърка от Калифорния спечели златния медал още с първото си пускане. С второто обаче тя влезе в историята. Този път в слушалките ѝ звучеше Migos. Финалът беше с две поредни 1080-тки – нещо, което не е правено от друга жена по време на състезание.

Chloe Kim Хлое Ким

Сега е време да свикне със славата. Слава, която беше запазена за Шон Уайт и Линдзи Вон. Защото те са тези атлети, които не изчезват от вниманието за четири години между Олимпиадите. Защото, все пак, нека си го кажем – снегът не произвежда звезди така, както го правят другите спортове. С Хлое няма да е така. Тя е спокойна, отворена и лъчезарна. Владее английски, корейски и френски (научен докато живее две години с леля си в Швейцария). В списъка на спонсорите ѝ са Toyota, Samsung и Nike. И много други вече чукат на вратата.

Тя имаше виза за Сочи преди четири години, но минималните години за Олимпиада са 15. През това време спечели четири титли от X Games. И единият път с перфектна оценка от 100.00.

Хлое Ким Chloe Kim

Историята ѝ, както често става в спорта, е пълна с жертви. Най-голямата е тази на баща ѝ Йонг Джин. Когато дъщеря му е на осем години, той се отказва от кариерата като инженер, за да се грижи за Хлое. И цяла една година се бори да промени стойката ѝ, за да не разчита само на позиция, в която водещ е десния ѝ крак. Как отпразнува златото ли? С чаша бира сред зрителите.

Какво обича звездата? Видео игри и пица

Джин и съпругата му Боран Юн са емигранти – идват в Щатите през 1982-а с 800 долара. Ким се ражда в Калифорния. Но това, че триумфът на дъщеря му се развива в Южна Корея само обогатява емоциите. Страната-домакин няма свои надежди в халфпайпа и затова бързо се влюби в 김선. А самата Хлое е влюбена във видео игрите и хавайската пица. И в това, което прави.

Хлое Ким Chloe Kim

„Когато бях по-малка имах проблеми с това да разбера коя съм. Да намеря своята идентичност. Днес знам, че представям и САЩ, и Корея“, каза тя на пресконференцията. Дадена, след като хапна пица, гарнирана с лате. В дните, в които на емигрантите не се гледа с добро око, лекотата, с която тя го казва, отблъсква мрака. „Има късмет, че намерих страстта си. Направих го на много ранна възраст, но това не е от значение – щом намериш нещо, което ти харесва, трябва да го опиташ“, добавя тийнейджърката. И после по детски завършва: „Много съм нервна. Това е защото когато минаваш през допинг контрол в стаята има чужд човек, който гледа как отивам до тоалетната.“

- реклама -