Хипатия

Хипатия – най-мистериозният метеорит, който е по-стар и от Слънцето

През 1996 г., египетският геолог Али Баракат намира дребно камъче в източната част на пустинята Сахара. На пръв поглед повечето хора биха го подминали, но набитото око на учения открива в него нещо непознато. Проучванията го потвърждават – това е метеорит.

При това не какъв, а много стар и ценен.

Учените са категорични, че той се е образувал още преди създаването на Слънчевата система.

Кръщават го „Камъкът Хипатия“ – на името на Хипатия Александрийска, която е древногръцки учен, математик и философ.

„Голяма част от „Хипатия“ прилича на лошо смесено тесто за кекс… Метеоритът съдържа огромно количество много специфични въглеродни съединения, които се наричат полиароматически въглеводороди. Те са в основата на междузвездния прах, съществуващ още преди образуването на Слънчевата система“, заяви Ян Крамерс, един от авторите на проучването.

Хипатия е с наистина миниатюрни размери – камъчето е широко 3,5 см, а теглото му е малко над 30 грама.

Изследователите смятат, че метеоритът се е появил на бял свят при температура по-ниска от 196 градуса по Целзий. Камъкът вероятно е бил създаден в ранната слънчева мъглявина – гигантски облак от хомогенен междузвезден прах, от който са се образували Слънцето и неговите планети.

Освен това, изследователите са открили микроскопични диаманти, за които се смята, че са създадени от шока от удара със земната атмосфера или кора.

Вероятно, той е долетял до Земята от пояса Коейпер, който се намира на разстояние 40 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото е нашата планета.

 

- реклама -