Венецуела протест Мадуро, Хуан Гуайдоопозиция

Хиляди венецуелци на протест в подкрепа на Хуан Гуайдо – Снимки, Видео

Хиляди демонстранти във Венецуела се събраха на масови протести в подкрепа на самопровъзгласилия се за президент лидер на опозицията Хуан Гуайдо.

Това съобщиха световните агенции.

Целта на националния протест е да се засили натиска върху президента Николас Мадуро, който беше призован да подаде оставка и да свика нови президентски избори.

 

Гуйдо вече беше признат за държавен глава на Венецуела от САЩ и няколко латиноамерикански държави. Редица водещи европейски страни отправиха ултиматум към Мадуро, който изтича в неделя – да свика предсрочни и незабавни президентски лидери, или ще признаят лидера на опозицията за временен държавен глава.

Подкрепата на армията обаче се разглежда като решаваща за оставането на власт на Мадуро.

Днес високопоставен генерал от военновъздушните сили на Каракас обяви, че подкрепя Хуан Гуайдо във видео, качено в соцалната мрежа „Туитър“.

Генерал Франсиско Янес, който ръководи стратегическото планиране на армията, призова военните да се присъединят към него. Все още не е ясно кога и как е било записано видеообръщението. В отговор висшето командване на военновъздушните сили нa Венецуела обвини генерала в измяна.

 

Междувременно самият Гуайдо призна, че се е срещал тайно с високопоставени военни, за да потърси подкрепата им за свалянето на Мадуро.

Очаква се, самият Мадуро да участва в демонстрация в памет на предшественика си Уго Чавес. Той обяви, че е готов да води разговори с опозицията „в името на народа на Венецуела“, но няма да приеме никакви ултиматуми и натиск.

- реклама -