сн. БГНЕС

Хиляди шестват по улиците на Русия: Освободете Навални! – ГАЛЕРИЯ

Над 450 души бяха арестувани в цяла Русия по време на неразрешени демонстрации днес с искане за освобождаване на изтърпяващия затворническа присъда опозиционер Алексей Навални, съобщава БТА. Данните идват от неправителствена организация.

сн. БГНЕС

Навални, който започна гладна стачка преди три седмици, твърди, че здравето му се е влошило чувствително. Експерти от ООН казаха днес, че се страхуват за живота на критика на Кремъл, и поискаха той да бъде изпратен на спешно лечение в чужбина.

Съпругата на Навални Юлия/сн. БГНЕС

Привържениците на Навални организираха днес протести в негова подкрепа в стотина руски града. Мобилизацията обаче е по-слаба отколкото през януари и февруари, когато бяха задържани общо 10 хиляди демонстранти, отбелязва АФП.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Според неправителствената организация ОВД-Инфо, специализирана в наблюдаването на протестите в страната, най-малко 459 ареста са извършени до момента в шейсетина града.
Някои активисти са били задържани още преди протестите. Сред тях са опозиционни политици, включително говорителката на Алексей Навални, Кира Ярмиш, и друга негова приближена – Любов Собол.
Освен това бяха обискирани помещения, свързани с организацията на Навални Фонд за борба с корупцията.

сн. БГНЕС

Демонстрациите навсякъде започнаха в 19 ч. местно време, независимо от съответния часови пояс.
В столицата Москва полицейски микробуси и служители на реда са разположени по много пътни артерии в центъра. Затворени са Червеният площад и Манежният площад, където беше насрочена протестната акция.
В Москва няколко хиляди души се събраха близо до Кремъл. В столицата по данни на ОВД-Инфо до момента са задържани 18 човека.
Около 1000 демонстранти се събраха в Санкт Петербург.
Най-много хора до момента са задържани в Уфа (82). Следват Санкт Петербург (42) и Кемерово (36), сочат данните на ОВД-Инфо.

сн. БГНЕС

По-рано днес във Владивосток, в Далечния изток, няколкостотин демонстранти преминаха мирно под наблюдението на полицията. Те носеха плакати с надпис: „Свобода за политическите затворници!“ и „Не на войната, репресиите и изтезанията!“.
В Сибир най-малко 2000 души излязоха на протест в големите градове Иркутск и Новосибирск, според местния информационен сайт Taiga.info.
„Навални трябва да живее!“, скандирали демонстрантите в Новосибирск.
Според общинската съветничка в града Хелга Пирогова, съюзничка на Навални, засега протестът там протича мирно и без арести.

сн. БГНЕС

Днешният ден на протести в Русия в подкрепа на опозиционера съвпадна с годишното послание на президента Владимир Путин към парламента. Путин, без изненада, не спомена изобщо Навални в своята реч, отбелязва АФП.

- реклама -