Света София молитва Ердоган

Хиляди се стекоха на първата масова молитва в „Света София“

Хиляди вярващи се стекоха в района около „Св. София“, където проведоха сутрешната молитва.

Въпреки че хора ще бъдат пропускани зад полицейските заграждения часове по-късно, от сутринта стотици хора от цяла Турция чакат за историческата церемония, предаде БНР.

Днес с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, „Св. София“ ще бъда открита отново като действаща джамия, след като това решение беше взето от турския президент на 10 юни.

Датата е символична, тъй като на днешния ден през 1923 г. е подписан Лозанският договор, ознаменувал победата на силите на Мустафа Кемал Ататюрк срещу чуждите войски в Турция и отменил унизителния за страната Севърски мирен договор след края на Първата световна война.

Въпреки огромната подкрепа от мюсюлманския свят обаче, ходът продължава да получава критики, главно от страни с преобладаващо християнско население.

В сряда руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призоваха „Света София“ да служи като „символ за мир и разбирателство“.

В телефонен разговор Путин и Мицотакис нарекоха „Света София“ „постижение на цялото човечество“, заявиха от Кремъл.

Те подчертаха и „изключителната културна, историческа и духовна важност на този уникален част от световното наследство“.

Преди това Русия официално заяви, че няма да се намесва във вътрешните работи на Турция. Но ключови политици и ръководството на Руската православна църква разкритикуваха решението на Турция.

„Заплахата за „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация – и следователно за нашето духовенство и история“, каза патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, по-рано този месец.

Съединените щати, Европейският съюз и ЮНЕСКО също изразиха безпокойство от реверсията на обекта.

- реклама -