хоро

Хиляди се хванаха на Голямото българско хоро насред Гран Плас в Брюксел – СНИМКИ, ВИДЕО

Хиляди хора се хванаха за ръце за да играят българско хоро днес в сърцето на Европа – белгийската столица Брюксел, което продължи цели пет часа.

Организатор на събитието е българския евродепутат Ева Майдел, която наследи традицията от тогавашния еврокомисар Кристалина Георгиева. Първото Голямо българско хоро бе изиграно преди 6 години.

Тази година то бе още по-внушително и празнично, включващо над 100 изпълнители от различни краища на България. Празникът, стана част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, а по покана на Ева Майдел патрон на хорото прие да бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Изпълнения в програмата на площада изнесоха от Академията за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство от Пловдив, Ансамбъл „Търновска Царица“ от Велико Търново и Кукери от Раковски.

Обличат статуята на Манекен Пис символично в българска носия

Специален гост на Гран Плас бе министъра по европредседателството Лиляна Павлова, която също се хвана на Голямото хоро.

„За мен е гордост като министър за Българското председателство днес като част от нашия културен календар да представим българските традиции, българската култура и българския фолклор – нещо, с което можем и трябва да се гордеем. Вече 11 години като членове на ЕС добринасяме за културното многообразие на Европа. Ние сме достойни европейци, имаме какво да покажем, има, с какво да се гордеем“, подчерта Павлова.

„Време е да променим образа на България навън – да покажем, че сме способни, успешни и позитивни. С българското хоро искам да покажа, че ние имаме друго лице, което трябва да показваме и да се гордеем с това, което сме днес. Използвам хорото, защото то носи страхотна енергия, която заразява всички, показва, че българите са задружни и сплотени,“ заяви самата Ева Майдел.

Голямото българско хоро тази година е и част от програмата на фестивала „Балкан Трафик“, който се провежда в Брюксел в момента и е най-значимият форум за балканска музика в Западна Европа. Специална задача на форума е също да популяризира Пловдив като бъдеща европейска столица на културата през 2019 г.

- реклама -