сн. БГНЕС

Хиляди протестираха в Париж, има и арестувани

Около 15 хиляди души взеха участие в протест в Париж срещу полицейския произвол и расизъм, съобщи РИА новости, позовавайки се на френски медии. По-рано бе съобщено, че непозволената протестна акция е започнала около 14.30 парижко време на площад Република. Източник на вестник „Паризиен“ от органите на реда заяви, че на мястото са се събрали приблизително 10 хиляди души. Силите на реда не разрешиха на протестиращите да проведат планираното шествие поради забраната за събиране на повече от 10 души на едно място.

Кореспондентът на РИА Новости по-рано съобщи, че активисти на крайнодясното движение Génération identitaire се опитали да нарушат хода на протестната акция, като издигнаха огромен лозунг „Животът на белите има значение“. Според медиите, след тази акция са задържани 12 души.

сн. БГНЕС

От своя страна полицията на френската столица в заяви в „Туитър“, че по време на демонстрацията се чували антисемитски лозунги..

„Префектът на полицията предаде данните за тези антисемитски изявления на съдебната система“, се казва в съобщение на полицията.

Служители на реда съобщиха също, че някои от протестиращите са хвърляли върху тях предмети и пиратки. Също така някои протестиращи се опитали да ограбят магазин, но полицията е предотвратила това.

сн. БГНЕС

Вълна от протести и безредици срещу полицейското насилие и расизъм след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис по време на задържането му от полицията, заля градовете в САЩ, а след това и други страни по света.

- реклама -