Будапеща

Хиляди протестираха в Будапеща в защита на университет, финансиран от Сорос (СНИМКИ)

Хиляди граждани протестираха в центъра на унгарската столица Будапеща в защита на Централноевропейския университет, финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос.

Участниците поискаха правителството на Виктор Орбан да оттегли проектозакона си, който може да доведе до закриването на Университета. Протестиращите минаха по централните улици и се събраха пред парламента.

В края на миналата седмица Виктор Орбан заяви, че Централноевропейският университет издава фалшиви дипломи и нарушава националното законодателство за висше образование.

„Унгария е суверенна държава. Ние подкрепяме образованието по всякакъв начин, но не и измамите. Нито един милиардер не е над закона и поради тази причина този университет трябва да спазва законите в страната“, подчерта Орбан.

Будапеща

Предложените промени в закона за висшето образование от 2011 година затягат правилата за функциониране на финансирани от чужбина висши училища.

Университетите, които издават дипломи в Унгария, ще запазят разрешителните си, ако имат инфраструктура, включваща университетски градчета, и ако предлагат изучаване на същите дисциплини, в държавата, която ги финансира.

Централноевропейският университет не отговоря на новите условия, защото се финансира от САЩ, но там няма изнесено обучение.

Промените в правилата включват и спогодба между правителството на държавата донор и унгарското правителство.

Над 500 учени, включително и 17 носители на Нобеловата награда, подкрепиха Централноевропейския университет.

- реклама -