Полша

Хиляди на протест в Полша срещу спорната съдебна реформа

Възмущението от плановете на управляващата партия в Полша да постави съдебната система под политически контрол доведе до нови протести в цялата страна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Някои от протестиращите се събраха пред дома на лидера на управляващата партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински и го обвиниха, че е диктатор. Много от хората се придвижиха после към Върховния съд, където пяха „Imagine“ на Джон Ленън и държаха свещи.

Бившият президент Лех Валенса направи обръщение на демонстрация в Гданск, в което призова младите поляци да се борят за запазване на разделението на властите, за чието постигане е помогнало неговото движение „Солидарност“ преди повече от 25 години, когато Полша е отхвърлила комунистическото управление.

 

Хиляди противници на правителството се събраха във Варшава, Краков и други градове, като призоваха президентът Анджей Дуда да отхвърли законодателството, което би предоставило на управляващата партия контрол върху Върховния съд и съдебната система.

„Право и справедливост“ казва, че промените са необходими, за да бъде реформирана съдебната система, която според Качински така и не е била прочистена от бивши комунисти след падането на режима през 1989 г.

- реклама -