Хиляди почитат паметта на жертвите на атентата в Барселона (СНИМКИ, ВИДЕО)

Хиляди хора с цветя се събират на централния площад на Барселона Пласа де Каталуня, за да почетат паметта на жертвите на извършения на 17 август кървав терористичен атентат.

Цялата улица „Рамбла“, която води до площада, е отцепена от полицията, движението на транспортни средства е спряно.

Очаква се на площада да пристигнат испанският крал Фелипе Шести, министър-председателят Мариано Рахой, управителят на Каталония Карлес Пучдемон и кметът на Барселона Ада Колау. В цялото кралство е обявен тридневен траур.

На 17 август на туристическата улица „Рамбла“ в Барселона бус се вряза напълно преднамерено в тълпа граждани. В резултат на нападението загинаха 13 души и над 100 бяха ранени. Пострадали са граждани от 28 националности, сред тях има французи, китайци, руснаци и др. Сред ранените няма български граждани.

Отговорност за кървавата баня пое терористичната организация „Ислямска държава“

Тази нощ испанската полиция ликвидира в Камбрилс четирима терористи и рани пети, който по-късно почина от раните си. Бойците са подготвяли атентат сходен на този в Барселона. При инцидента в градчето, разположено в южната част на Каталония, бяха ранени седем души, включително един полицай. Днес испанската преса съобщи, че единият от ранените е починал. Така общият брой на жертвите на терористите достигна 14.

Правоохранителните органи съобщиха, че атентатите са организирани от терористична клетка, наброяваща 12 души. Петима от терористите бяха ликвидирани при опит да извършат терористичен акт в Камбрилс, трима в момента са задържани, още четирима се намират на свобода.

Сред издирваните е 17-годишният Муса Укабир. Правоохранителните органи не изключват, че той е извършителят на терористичния атентат. Според предварителните данни, 17-годишният Укабир е откраднал документите на своя по-голям брат Дрис, за да вземе под наем два буса. Единият от тях след това е бил използван за извършването на кървавата касапница в Барселона. Полицията смята, че Укабир, който избяга след атентата в каталонска столица, е въоръжен.

Министерството на вътрешните работи на Испания по време на среща, която ще се състои в събота, ще обсъди въпроса за повишаването на сигурността от терористичната заплаха в страната до най-висшето пето ниво. Това съобщава вестник „Паис“.

В момента в Испания е в сила четвърто ниво на терористична заплаха от пет възможни. В страната редовно се провеждат операции по задържането на предполагаеми терористи. По данни на МВР, от 2015 година по подозрение за връзки с терористи са били арестувани 230 души.

- реклама -